Helyi közélet

2010.04.09. 17:46

Eltűnik a Tokaji Jégbor és az Aszúeszencia

<p>Tokaj - Eltűnik a kínálatból a Tokaji Jégbor, valamint az Aszúeszencia, amennyiben véglegessé válik a Tokaji Borvidékre vonatkozó, az Európai Unió által a tagországok borvidékei számára kötelezővé tett termékleírás. A helyi szakemberek szerint a jelenlegi termékskála túl széles, nehezen átlátható és kommunikálható, ezért van szükség annak szűkítésére.</p>

Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára a Független Hírügynökségnek elmondta: a termékleírás két év elõkészítõ munka után rövidesen elnyeri végleges formáját. Annak elkészítésében a hegyközségi tanács szakbizottsága mellett Tokaj-Hegyalja borászati szervezetei is részt vettek.

A borfajták szûkítésérõl azért döntöttek a szakemberek, mert az aszúeszencia véleményük szerint nehezen magyarázható termék a fogyasztók számára. Az aszú alapú desszertbor a hatputtonyos aszú és a még magasabb minõségû eszencia között helyezkedik el, gyakran össze is keverik az utóbb említett borfajtával. Éppen ezért nehezen kommunikálható termék, a Tokaji Borvidék szereplõi emiatt döntöttek a megszüntetésérõl. A Tokaji Jégbortól - mint márkanévtõl - pedig azért válnak meg, mert nem errõl a termékrõl híres a borvidék. A csak különleges idõjárási körülmények között termelhetõ csemegebor eddig kiharcolt piacát azonban nem adják fel a tokajiak, vagyis a termék nem szûnik meg, csak a márkanév változik Zempléni Jégborra.


A tokaji borcsata folytatódik...

eszak | 2010.04.08 12:01

Tokaj, Pozsony, Brüsszel - Brüsszelben sem biztos, hogy megnyugvást nyer a Tokaj név használata körüli szlovák-magyar vita.


Népszavazás Szerencsen: világörökség kontra ipari fejlődés

fuggetlen | 2010.04.08 13:36

Szerencs - Helyi népszavazást kezdeményez egy civil szervezet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen arról, vajon a helybeliek fontosabbnak tartják-e az ipari fejlődést, mint azt, hogy a város a Tokaji Világörökség úgynevezett védőzónájába tartozik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában