Helyi közélet

2010.04.11. 13:25

Aki a legtöbb rekordban benne van...

<p>Miskolc - Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora, ahol rekordkísérlet van, oda őt hívják.</p>

Egyszemélyes filmszínházként jellemezte magát Sebestyén István. Ő az egyedüli ugyanis hazánkban, aki a rekordkísérletek hitelesítésére jogosult. Mindez tíz évvel ezelőtt kezdődött, mikor is egy gasztronómiai fesztiválra hívták, ahol Benke Laci bácsi szakács a legnagyobb pörkölt megfőzésére tett kísérletet. Akkor a Guinness-el próbálták felvenni a kapcsolatot, de ez nem járt sikerrel. Viszont óriási igény mutatkozott rekordkísérletek – főleg gasztronómiai jellegűek – hitelesítésére, egy hazai adatbázis felállítására. Így jöhetett létre a magyar rekord, mint önálló kategória, és egy, a londoninál is egzaktabb adatbázis – mesélte Sebestyén István. Hozzátette: az itthon hitelesített rekordereknek segítenek abban, hogy a Guinness is értesüljön róluk, és ott eldöntik, átveszik-e vagy sem.

Főleg gasztronómia

Milyen rekordkísérletekre hívják? Leginkább gasztronómiaira, de gyakori a maratoni, illetve a tömegszerűségi kísérlet – válaszolta. Maratoni volt például legutóbb a gépelési rekord, vagy a 100 órán túli rajzfilmnézés, a tömegszerű pedig a 25. házassági évfordulójukat egy helyen ünneplők összejövetele – magyarázta. Évente csaknem 100 rekordkísérlethez hívják Sebestyén Istvánt. Ő pedig nem válogat, ha valaki hívja megy, ha csak két rendezvény nem esik egybe.

Melyik a legkedvesebb rekordkísérlet, ahová hívták? Sebestyén István erre azt a választ adta, hogy mindig a soron következő, éppen ezért most a lillafüredi. (Mint arról beszámoltunk, a költészet napja alkalmából a Miskolci Városi Könyvtár rekordkísérletet hirdetett április 9-re: legnagyobb létszámú közös versmondásra.) Hozzátette: azért voltak izgalmas pillanatok, például, amikor Völgyhídon tengo-játékot rendeztek, a legmagasabban tartott labdajáték kísérlet részeként. Sebestyén István feladata egy-egy ilyen rekordkísérletnél, hogy elkészítse a jegyzőkönyvet, amit a helyszínen tapasztal azt rögzítse.

Készül-e valamilyen rekordkísérletre? „Annyi helyen megfordultam már, hogy én lehetnék az, aki a legtöbb rekordban benne van...” – válaszolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában