Helyi közélet

2010.03.10. 20:47

Őrző-védő cégekre és hitelközvetítőkre is figyelnek

<p>Miskolc - Az elmúlt évekhez hasonlóan az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal ellenőrzései során az adóelkerülések megelőzésére, a prevencióra és a gyors reagálásra fordít kiemelt figyelmet.</p>

A feltárt jogsértések súlyának megfelelő, következetes és szigorú, ugyanakkor méltányos jogkövetkezmény alkalmazását, valamint az adóbevételi szempontból kiemelt kockázatot jelentő gazdasági folyamatok, magatartási formák nyomon követését ugyancsak törekvésként fogalmazza meg a 2010-es irányelv – tudatta az Észak-Magyarországgal az APEH regionális igazgatósága.

Célkeresztben a nagykereskedelem

Az Észak-Magyarországnak küldött tájékoztatóból kiderül: az ellenőrzések során fokozott hangsúlyt kapnak a társadalombiztosítási bevételekkel kapcsolatos, a feketegazdaság visszaszorítására, a feketefoglalkoztatás ellenőrzésére irányuló vizsgálatok. Azok a vállalkozások továbbra is számíthatnak ellenőrzésre, amelyek nem nyújtanak be adóbevallást, többször váltanak székhelyet, illetve tulajdonost, nagy összegű tagi kölcsönnel működnek, sok adóhátralékot halmoznak fel, tartósan veszteségesek és láthatóan adóminimalizálásra törekszenek.

Az idei évben a papír- és nyomdaipar, az őrző-védő szolgáltatások területén működő alvállalkozói láncolatok, a termékbemutatókon keresztül bonyolódó kereskedelem, valamint a hitelközvetítés és üzletviteli tanácsadás kerül a revíziók középpontjába. Ezeknél a tevékenységi köröknél az APEH elsősorban a jövedelmezőség elmaradását vizsgálja. Kiemelt ellenőrzési területek a vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelem, a zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem és a vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelem is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában