Helyi közélet

2010.03.02. 08:23

Hogy kerül az ásvány a számítógépbe?

<p>Miskolc - Különleges ásványbörze lesz a hétvégén Misklcon - a múzeum pedig egyedülálló kiállításra készül.</p>

Számos újdonsággal és a közönség által kedvelt, visszatérő programokkal várja március 6-7-én látogatóit a 28. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetem (ME) előcsarnokában és díszaulájában. Eddig nem ismert természetes zeolit ásvány felfedezése is aktuálissá teszi az eseménysort - hangzott el hétfőn a Hermann Ottó Múzeumban (HOM) megtartott sajtótájékoztatón. Dr. Mádai Ferenc az ME Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettes hozzátette, hogy az idén a tematikus kiállítás témája arról szól, hogy az ásványok miként vannak jelen tárgyainkban. Például a számítógépünkben, melyben számos ritka kémiai elem és kristályos anyag található. Interaktív módon mutatják be: átlagos mobiltelefonnal hogyan lehet szeizmikus méréseket végezni. A fiataloknak az ásványokat játszóeszközként mutatják meg kézműves játszóházban. Dísztárgyakat, szobrokat készíthetnek és kipróbálhatják ügyességüket az aranymosásban.

Az új földalatti kiállítóteremben

Fehér Béla a HOM ásványtani vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon és régiójában egyedülállóan és részleteiben feldolgozott állandó ásványkiállítás lesz látható a 2007-ben bezárt helyett. Az új állandó kiállítás Kárpátok ásványai címet viseli, és helye a múzeum előtti tér alatt megépítendő terem lesz. A múzeum egyik illetékesétől megtudtuk, hogy az EU pályázat bevonásával épülő mű támogatási kérelméről már döntés született, de hivatalos információt még nem kaptak. Reményeik szerint a nyár végén elkezdődhetne a félmilliárdos beruházás és jövőre megnyílhatna az új földalatti kiállító hely, ahol a Bükkábrányban megtalált ősfákat is elhelyezik.

- PT -

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában