Helyi közélet

2010.03.10. 14:56

Baka András: Új koncepción dolgozunk

<p>Miskolc - Összbírói értekezletet tartottak kedden a megyei bíróságon. Az értekezlet vendége dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt.</p>

A tanácskozást követő sajtóbeszélgetésen az elnök elmondta: több bizottság, átfogóan vizsgálta meg a bírósági rendszert. A vizsgálat tapasztalatait összegzik és több egyeztető fórum – köztük az Országos Igazságszolgáltatási Tanács – véleményezése után egy koncepciójában is új javaslatot terjesztenek a következő parlament elé, összegyűjtve a véleményük szerint szükséges jogszabály módosítási lehetőségeket. Többek között a bírák védelméről, a nagy ügyek nyilvános információról és a tárgyalótermi munka feltételeiről javasolnak várhatóan jogszabály változtatatást.

Az Észak-Magyarország kérdésére dr. Baka András elmondta: a bírósági szervezet tiszta, azok a korrupciós jelenségek, amelyek eluralják a közéletet, a bírósági rendszerben nem fellelhetőek. A bírósági szervezetben egy-egy eset előfordul, de nem jellemző. Az elmúlt időszakban a 2001-es és 2008-as esztendő között 18 esetben emeltek vádat bíró ellen, de ezek jó része is közlekedési ügyek – vagy mint megyénkben egy esetben rágalmazási ügy – miatt történt – fejtette ki az elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában