Helyi közélet

2010.02.03. 14:00

A siker kulcsa: szívvel-lélekkel

<p>Miskolc - Hircsu Ákos a Miskolci Egyetemen tanítói, és politológia szakon végzett, jelenleg doktori képzésben vesz részt az Irodalomtudományi Doktori Iskolában. A húszas évei végén járó fiatalembert a Miskolci Egyetemről faggattuk.</p>

Hircsu Ákos doktori képzés mellett az Egyetemi Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzatának alelnöki tisztségét tölti be és elnökségi tagként dolgozik a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában (HÖOK).

Borsod Online: Miért érdemes a Miskolci Egyetemet választani?

Hircsu Ákos: Ez egy nagyon összetett kérdés. Ha a megyénkbeli diákok szemszögéből nézzük, akkor elsődlegesen az oktatás minőségét, az oktatói kar kimagasló szakmai mutatóit, valamint a Miskolci Egyetemen szerzett diplomák értékét kell megemlítenem. Tapasztalataink szerint a nálunk végzett hallgatók – országos viszonylatban is – hamar találnak munkahelyet, és ez a mai időkben kulcskérdés. A piaci szereplők is tisztában vannak az egyetemünk birtokában lévő kitüntetések,díjak értékével, hátterével, ezért keresik a Miskolcon végzetteket.

BOON: Létezik-e még a fiatalok között "szájra szájra hírek” egy-egy intézményről, vagy szigorúan a tényeket veszik figyelembe a jelentkezők?

HÁ: Biztos vagyok abban, hogy létezik. A „legendák”azonban nem mindig fedik a valóságot akár pozitív, akár negatív hírről is legyen szó. Idén még nagyobb hangsúlyt fektetett arra intézményünk, hogy a jelentkezők objektív képet kapjanak rólunk. Elég ha azt említem, hogy január végén egy „extra” nyílt napot is tartottunk a hagyományos mellett.

BOON: Milyen új, vagy éppen tradicionális régi szakokat ajánlanál?

HÁ: Ez egy nehéz kérdés. Természetes, hogy aki műszaki beállítottságú, annak valamely mérnöki képzést érdemes választania, aki pedig humán beállítottságú, annak ott a jogász, közgazdász, bölcsész, egészségügyi és a tanítóképzés. Érdeklődési körtől függően mindegyiket tudom ajánlani, a döntés felelőssége a jelentkezőké. Egy fontos dolgot azonban mindenképpen el kell mondanom: bármilyen szakot választ is a jelentkező, azt szívvel-lélekkel kell végeznie, ez a siker valódi kulcsa. Ha az egyetemi évek alatt kihasználja azt a rengeteg tanulási lehetőséget amit kínál a Miskolci Egyetem, akkor biztosan sikeres lesz a nagybetűs életben. Az állásokért folytatott verseny nagyon éles és semmi más nem nyújt garanciát a sikerre, csak ha megfelelő szakmai hátteret tud felmutatni a diplomás. Mindezek mellett van még egy, speciálisabb képzési terület: a zenészképzés. Ide egyértelműen azoknak érdemes jelentkezniük, akiknek valamilyen jelentősebb zenei előképzettsége van és a zeneművészetnek kívánja szentelni életét. Röviden: mindenkinek az érdeklődési körének megfelelő területet tudom csak ajánlani, mert a mostani döntés nagyban meg fogja határozni az egész életüket. A legfontosabb: olyan szakmát, hivatást kell választani, ami érdekli a jelentkezőt és amit szeret!

BOON: Milyen klubok, sportolási lehetőségek állnak a diákság rendelkezésére?

HÁ: Egyetemi klubok működnek a kollégiumokban és mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Ezeken kívül ott az E/2 nevű szórakozóhely, valamint az országos ismertségű Rockwell. Egyetemünkön azonban számos fesztivál, szakestély és egyéb rendezvény is megtalálható, melyeken a miskolci hallgatók jelentős kedvezményeket kapnak a Hallgatói Önkormányzat támogatásával. A teljesség igénye nélkül: Miskolci Egyetemi Napok, Rocktóberfest, Gólyabál, Gólyatábor. A sportolási lehetőségek szintén adottak akár szakosztályi, akár egyéni szinten. Fontos megemlíteni az egyetem közvetlen szomszédságában nemrég átadott Dr. Kemény Dénes sportuszodát, amit szintén használhatnak hallgatóink is.

BOON: Mennyire vannak az itt tanuló diákok kapcsolatban a várossal?

HÁ: Ez változó. Mint tudjuk, a Miskolci Egyetem város a városban. Az egyetem területén minden megtalálható, amire a hallgatóknak szüksége lehet. Van posta, étkezési lehetőségek, orvosi rendelő is. A kikapcsolódást újból ki kell emelnem, hiszen az egyetemi klubok olyan népszerűek, hogy a város fiataljai jelentős számban ide járnak hétvégente; vagyis a város jön az egyetemre! El kell mondani, hogy a városvezetés évről évre nagyobb hangsúlyt fektet a hallgatókkal való kapcsolattartásra, elsősorban a hallgatói rendezvényeken. Azok a gesztusok, melyet a városvezetés tesz azonban garantálják a szoros köteléket. Gondolok itt arra, hogy évek óta a városvezetés valamely tagja köszönti és miskolci polgárrá fogadja és arra, hogy Polgármester Úr minden évben személyesen búcsúzik el a valétáló hallgatóktól.

BOON: Ismersz-e olyanokat, akik itt maradtak, és Miskolcon próbálnak meg boldogulni?

HÁ: Természetesen. Nagyon sokan elhagyják a várost és sokan az országot is. Ez a jelenlegi viszonyokat ismerve sajnos érthető is. Mindenki a saját jobb boldogulását keresi és a nagyvilág már teljesen nyitott előttünk. A most jelentkezők jelentős része is így fog tenni, abban biztos vagyok. Elsősorban azért, mert külföldön jobban megbecsülik a magyar, a miskolci diplomát mint Magyarországon. Ez sajnálatos társadalmunk szempontjából, azonban komoly lehetőség a fiatalok számára. Vagyunk azonban sokan olyanok is, akik nem akarnak elmenni innen. Azt szoktam mondani, hogy nem mehet el minden értelmes ember ebből a városból, mert a akkor nincs kiút a válságból. Kellenek olyanok, akik építenek, akik tesznek ezért a városért, ezért a régióért, ezért az országért. Szerencsére azt látom, hogy egyre többen gondolkodnak hasonlóan és vállalják az itthoni nehézségeket. Minél többen leszünk ilyenek, annál hamarabb fordul jóra a helyzet az országban is és Miskolcon is. ehhez kell a szakértelem, amit az egyetem mindenkinek megad, és kell az akarat, a szorgalom amit mindenkinek adnia kell a lehetőséghez, hogy az meg is valósuljon! Azt tanácsolom mindenkinek, aki a pályaválasztáson gondolkodik, hogy válassza bátran a Miskolci Egyetemet, dolgozzon meg keményen a sikereiért és legyen majd büszke arra, hogy itt végzett!

(Kérdezett: Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában