Helyi közélet

2008.12.02. 09:00

AIDS: Sokan nem tudják magukról

<p>Miskolc - Az AIDS december 1-jei világnapján a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. 1985. és 2008. szeptember 30. között hazánkban 1 583 HIV-pozitív személyt regisztráltak – megyénkben 26-ot...</p>

Az AIDS december 1-jei világnapján a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. 1985. és 2008. szeptember 30. között hazánkban 1 583 HIV-pozitív személyt regisztráltak – megyénkben 26-ot –, közülük 567-nál diagnosztizálták az AIDS tünetegyüttest, és a betegség következtében 293-an haltak meg az EPINFO adatai szerint. Csak idén (szeptember 30-ig) 98 újonnan felderített HIV-pozitív esetet fedeztek fel Magyarországon, közülük 7 külföldi volt.
A hazai lakosság körében a HIV fertőződés kockázata a fiatal felnőtt férfiak között volt a legmagasabb; a legfiatalabb HIV-fertőzött 22 éves volt. Gyermekek és újszülöttek között nem diagnosztizáltak HIV-fertőzést.
2008. szeptember 30-ig 17 AIDS beteget jelentettek, akik zöme zöme AIDS stádiumban jelentkezett orvosnál, korábban HIV szűrővizsgálaton nem vettek részt.
Az AIDS magyarországi megjelenését követően, várhatóan ez évben lesz a legalacsonyabb az AIDS halálozások száma. A halálozások számának csökkenése egyértelműen bizonyítja, hogy a krónikus HIV-fertőzés hazánkban is hatékonyan kezelhető.
A nemzetközi szakmai szervezetek becslése szerint Magyarországon az életben lévő HIV-fertőzöttek száma (2 800) négyszerese a jelenleg felderített, szükség esetén gyógyszeres kezelésben is részesíthető HIV-pozitívak számának.
Csakhogy a HIV-fertőzött személyek jelentős hányada nem tudja hogy fertőzött. A rejtett fertőzések felderítésének leghatékonyabb módja a HIV- szűrővizsgálat.

  • Pozitív vagy negatív? - szűrés Miskolcon
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában