Helyi közélet

2008.11.12. 08:06

Bánkúti dilemma

<p>Nem gondoltam volna, hogy ennyire ambivalens érzéseket kelt (egyáltalán: ennyi érzést kelt) a megkérdezettekben Bánkút ügye. Nagyjából a fele azt mondta, költeni kell rá, míg a másik felük szerint egy fillért sem szabad rááldozni. <STRONG>Hajdu Mariann jegyzete.</STRONG></p>

Amíg ugyanis nem lehet mesterségesen is havat gyártani ott, nem más, mint „pénznyelő automata” a síklub. Manapság 1000 méter alatt fekvő sípálya nem működhet hóágyúk nélkül – sokszor még duplamagas hegyekben sincs hó – a magyar hegyek pedig sajnos nem elég magasak. A bánkúti hóágyú-ügyet pedig tovább nehezíti, hogy a Magyar Nemzeti Park területén fekszik, az pedig környezetvédelmi okokra hivatkozva nem engedélyezi a telepítését. És akkor még pénzről alig beszéltünk.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a mátraszentistváni síparadicsomot üzemeltető szakember, amikor a működtetés tapasztalatairól kérdeztük, csodálkozott, hogy az önkormányzat miért nem lát fantáziát a síklub fejlesztésében. Mint ahogy az övéké, vagy a sátoraljaújhelyi látott. (Ez utóbbiak pályázati pénzeket is nyertek a fejlesztésre.)

Ezoterikus körökben úgy tartják, a nagyobb katasztrófák sosem történnek cél nélkül. Talán a mostani is valami jónak, fejlődésnek, együtt gondolkodásnak lehet az elindítója.

- Hajdu Mariann -

Kapcsolódó cikk:

Bánkút: Műhó nélkül van-e remény?
Ha Amerikában történt volna, már rég katasztrófasújtotta területté nyilvánították volna – jegyezte meg dr. Varga József, a Bánkúti síklub elnöke, amikor arra kértük, beszéljen a sípályán uralkodó állapotokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában