Helyi közélet

2008.11.22. 08:38

Az első tetűre nem ugranak

<p>Miskolc - Az ÁNTSZ csak akkor avatkozik be a tetűíirtásba, ha már semmi nem segített.</p>

A napokban írtunk arról, hogy az egyik óvoda hosszú hetek óta hadakozik a fejtetvekkel. Vannak ugyanis olyan családok, akik nem veszik komolyan a gyerekek ápolását, hajuk kezelését. Mint kiderült, egyáltalán nem ritka esetről van szó, szinte minden óvoda és iskola találkozott már hasonló problémával. Legfeljebb ez nem került a nyilvánosság elé. Mit tehet az oktatási intézmény, ha tetves gyermeket talál? Erre kerestük a választ.

Nem tiltják ki

–A problémát először az óvodapedagógusok veszik észre –, mondta lapunknak Várszeginé Kiss Katalin, a Brunszvik Teréz Óvoda vezetője –, de a védőnő is havonta ellátogat az intézménybe, ő szintén ellenőrzést végez. A szülővel teljes diszkréció mellett közöljük gyanúnkat, és a kezébe adjuk az ÁNTSZ körlevelét, melyen megtalálja a kezeléssel kapcsolatos tudnivalókat. Kitiltani nem tiltjuk ki az óvodából a gyermeket, ezt nem tehetjük meg, de orvosi vagy védőnői igazolást kell hoznia a szülőnek, hogy a gyermek közösségbe mehet. Ha ugyanis este lekezeli a szülő a gyerek fejét, leszedi a hajáról a serkéket, másnap már tisztának mondható. Ha a szülő nem hajlandó együttműködni, az intézmény az ÁNTSZ segítségét kérheti.

Szélmalomharc

Néha szélmalomharcot folytatnak a védőnők, árulta el tapasztalatait Kascsák Ferenc, a Fazekas Utcai Általános Iskola igazgatója. Az általa vezetett intézményben is előfordult már, hogy a szülő nem volt hajlandó kezelni gyermeke fejét,. Ebben az esetben a családsegítő szolgálatnak szóltak, vagy jelentették az ügyet a jegyzőnek, de nem történt semmi. Próbálkoztak az ÁNTSZ-nél is, nem sok sikerrel.

Pedig az ÁNTSZ-nek jogosítványa van arra, hogyha az intézmény, a védőnő és az orvos nem ér el eredményt, elvégezze a gyerek, sőt az egész család kezelését. Nem is ritkán, szinte hetente fordul elő, hogy intézkedniük kell fejtetvesség ügyében, árulta el lapunknak dr. Madarász Gyula, az ÁNTSZ Miskolci Kistérségi tisztifőorvosa, azt hangsúlyozva: az első tetűnél nem ugranak rögtön. Csak akkor avatkoznak közbe, ha már valóban semmi nem segít. Van úgy, hogy a kisebbségi önkormányzat győzi meg az embereket, hogy végezzék el a megfelelő kezelést, de olyan is előfordult már, hogy az ÁNTSZ munkatársai kezeltek egy egész iskolát vagy családot.

Kelendő a tetűirtó

Az egyik miskolci gyógyszertárban tudtuk meg, hogy szeptemberben, a tanév kezdetekor mindig sokkal több tetűirtó szer fogy, mint az év többi hónapjában, bár most októberben és novemberben is volt keletjük ezeknek a termékeknek. Szeptemberben és októberben a NIX-ből 2-3 dobozzal fogyott (ára 2235 forint/doboz), a Pedex-ből 5 liter (ára 1760 forint/1000 ml), a Nittyforból pedig 20-30 dobozzal (ára: 865 forint/doboz).

A tetű

A fejtetű 3-4 milliméter hosszú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja! A nőstény naponta 6-8 ovális alakú, apró, gyöngyházfényű petét (serkét) rak a hajszálak tövéhez, elsősorban a halánték-és tarkótájra. A tetű a serkéből 6-8 nap alatt kel ki. A fejtetű mindig a hajban marad, lábaival a hajszálakon kapaszkodik és a fejbőrön keresztül, vérszívással táplálkozik. Serkéit a fejbőrhöz közel, a hajszálak tövére cementszerű anyaggal ragasztja, mert azok a tetű kikeléséig a fejbőrtől alig távolodnak el.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában