Helyi közélet

2008.10.09. 10:56

Könyves Vasárnap, nemcsak könyvekkel

<p>Miskolc - Tavaly kicsit félreértették az Országos Könyvtári Napok akcióját az olvasók. Azt gondolták, a programsorozat teljes két hete alatt megbocsátja a megyei könyvtár feledékenységüket.</p>

Különleges vasárnap. Nyitva lesz a megyei könyvtár, kölcsönözni is lehet.

Tavaly kicsit félreértették az Országos Könyvtári Napok akcióját az olvasók. Azt gondolták, a programsorozat teljes két hete alatt megbocsátja a megyei könyvtár feledékenységüket, és késedelmi díj nélkül vihetik vissza lejárt határidejű könyveiket. Ez a kedvezmény azonban akkor is csak a Könyves Vasárnapra volt igaz, és így lesz ez az idén is, méghozzá most vasárnap, azaz október 12-én.

Könyves Vasárnap. Már ismerősen csenghet a program neve olvasóink számára. Harmadik éve, hogy ekkor nyitva találják majd a megyei könyvtárat, és a megyében sok más könyvtárat is. Ezen a napon nem csupán olvasásra, internetezésre csábítják az olvasókat az intézmények, hanem színes programokkal kedveskednek a fiatalok, idősek és a családok számára.

Feledékenyek

A lejárt határidejű könyvek terén nem rossz a helyzet a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban, tudjuk meg Venyigéné Makrányi Margit igazgatótól. Az olvasóknak csupán fél százaléka késlekedik hosszabb ideje, számszerint 130-an. Ök közel 500 könyvvel „tartoznak”. Ezek szakkönyvek, kötelező olvasmányok, szótárak és egyetemi tankönyvek. Úgy tűnik, sokan a vizsgaidőszak vagy a tanév befejeztével elfeledkeztek a kölcsönkönyvekről.

A Könyves Vasárnap arra is jó, hogy beiratkozzunk a könyvtárba. Most azért is érdemes, mert ajándékot kapnak, akik ezt vasárnap teszik meg. A beiratkozási díj egy évre 1600 forint, de kedvezmény várja a diákokat, a nyugdíjasokat, a munkanélkülieket és a fogyatékosokat is. Sőt újítás, hogy akár fél vagy negyed évre is lehetünk könyvtártagok.
Nincs már messze az az idő, amikor minden vasárnap nyitva tartanak majd a könyvtárak, vélekedik az igazgató. Hiszen a Könyves Vasárnapok is bizonyítják, a családok szívesen választják a szabadidő hasznos eltöltésére a könyvtári programokat.

Néhány program

A Könyves Vasárnap (október 12.) programjaiból szemezgettünk

10.00 Trükkös kutyusok, Micimackó és társai a könyvtárba vezetnek, Családi vetélkedő, Toborzó – amerikai foci a könyvtárban
11.00 Késműves játszóház
14.00 Üvegmatricát az ablakra!
18.30 Kovácsovics Fruzsina énekel

Részletes program:www.rfmlib.hu

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában