Helyi közélet

2008.10.03. 17:40

Kampánnyal a mellrák ellen Miskolcon is

<p>Miskolc - A figyelemfelkeltés sokféle eszközét felhasználva igyekeznek szorgalmazni a szervezett emlőszűrésen való részvételt, szerte az országban, különféle civil szerveződések, így betegszervezetek, s maga az ÁNTSZ is. Legutóbb Miskolcon.&#160;<DIA alt="Mellrák elleni kampány Miskolcon" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Mellr_k_elleni_kamp_ny_Miskolcon/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Mellrák elleni kampány Miskolcon" src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A figyelemfelkeltés sokféle eszközét felhasználva igyekeznek szorgalmazni a szervezett emlőszűrésen való részvételt, szerte az országban, különféle civilszerveződések, köztük betegszervezetek, s maga az ÁNTSZ is. Legutóbb Miskolcon, péntek déltől a Szinva teraszon kezdődött „Az összefogással az egészségért, a mellrák” ellen elnevezésű program, melynek keretében a szűrőbuszon a tüdőszűrés mellett az emlő önvizsgálatára is betanították a jelentkezőket, az egészségügyi pavilonokban további egészségügyi felvilágosításhoz juthattak az érdeklődők. Délután az ÁNTSZ regionális intézetében pedig rövid előadásokat tartottak a szervezett emlőszűrés fontosságáról, eddigi eredményeiről, s többek között az emlődaganatos betegek rehabilitációjáról. Ehhez kapcsolódott az a divatbemutató, amely kollekcióit emlőműtött nők mutattak be.

A „rózsaszín” figyelemfelkeltő séta a város négy kapujából indult, melynek résztvevői a szórakoztató műsort kínáló Szinva teraszon találkoztak.

Mint megtudtuk, a szervezett emlőszűrésen való megjelenés megyénkben 50 százalék körüli, míg országosan mindössze 40 százalék. A javasolt arány 70 százalék volna, amely mellett már lényeges csökkenés mutatkozna az emlődaganatok miatti elhalálozásban. Vannak országok, ahol a behívott nők 80-90 százaléka elmegy a szűrésre. Nálunk a vidéki nők körében nagyobb a megjelenési hajlandóság, mint a nagyvárosban élőknél. Vagyis elkél a kampány...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában