Helyi közélet

2008.10.08. 17:18

Diszkriminált gyerekek Borsodban?

<p>A napokban élénk vita alakult ki internetes levelező fórumon arról, hogy &#160;hátrányos megkülönböztetés éri valamennyi vidéki – azaz nem miskolci – gyermeket.</p>

A napokban élénk vita alakult ki az Észak-Magyarország által működtetett internetes levelező fórumon, jelesül a patak Agorán, az Újhely Agorán, a Tokaj Agorán és a Szerencs Agorán. A vita elindítója egy levél volt, amelyet Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere fogalmazott meg a fogszabályozás megyei helyzetével kapcsolatban. Miután a téma meglehetősen sokakat foglalkoztatott, így utánajártunk a történetnek.

Diszkrimináció

Szamosvölgyi Péter szerint megyénkben jelenleg a gyermek fogszabályozás vonatkozásában hátrányos megkülönböztetés éri valamennyi vidéki – azaz nem miskolci – gyermeket. A levél megírásának időpontjában ugyanis olyan gyakorlat volt érvényben, amely azt eredményezte, hogy a vidéki (tehát nem miskolci) gyermekek nem részesülhetnek OEP által támogatott fogszabályozó kezelésben, míg a megyeszékhelyen élők igen.
,,A vidékről érkező gyerekeket eddig hallgatólagosan, az időkorlát terhére – várólistával – ellátták, de mára ez is megszűnt. A betegek és szüleik a szolgáltatónál szembesülnek azzal, hogy vagy fizetnek a fogszabályozó kezelésért, vagy elküldik őket” – írja a levélben Szamosvölgyi Péter, aki szerint ez kimeríti a diszkrimináció fogalmát, sérti a vidéken élőknek az esélyegyenlőséghez való jogát.
,,A megoldás meglátásom szerint az időkorlát megemelése, valamint új szolgáltatók kijelölése lehet. Ebben önkormányzatunk, mint a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház fenntartója, partnerséget kínál; azaz lehetővé tesszük, hogy a hegyközi-, bodrogközi fogszabályozásra szoruló gyermekek ellátása Sátoraljaújhelyen történjen meg a járóbeteg-ellátás keretében” – fogalmaz Sátoraljaújhely polgármestere abban a levélben, amelyet az említett négy levelezőfórumra is elküldött.

Minisztériumi regálás

Bálint Orsolya, az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodájától egyebek mellett a következőket írja: ,,A kapacitások elosztását jogszabályok határozzák meg. A területi ellátási kötelezettség megállapítása a területileg illetékes ÁNTSZ feladata, a kapacitások átcsoportosítása pedig a RET-eké. Ellátási érdekből az ÁNTSZ is dönthet a kapacitásokról. Az OEP jogszabályok alapján köthet finanszírozási szerződést, az egészségügyi ellátás megszervezése az önkormányzatok feladata.

Lépések

Dr. Bodnár Judit, regionális tisztifő orvos tájékoztatása szerint B.-A.-Z. megye 18 év alatti lakossága fogszabályozás járóbeteg szakellátásában 2008. szeptember 1-jével ellátási problémák jelentek meg. A Miskolcon működő közfinanszírozott szolgáltatók tevékenységüket területi ellátási kötelezettséggel végzik, a területi ellátási kötelezettség azonban nem fedte le a megye teljes területét. A Tisztiorvosi Szolgálat az elmúlt hetekben többszintű koordinációt folytatott az ellátás biztosítása érdekében, amelyek eredményeként az egyes szolgáltatók részére hatóságilag kijelölték az ellátási területet.

Helyben is

– A sátoraljaújhelyi kórház szerződni kíván a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral fogyatékos felnőttek, gyerekek fogászati szakellátására, hogy ezzel is segítse ezen betegek lakóhelyükhöz közeli ellátását – mondta dr. Antal Gabriella, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház igazgató főorvosa.
A módosítások az alábbi internetes címeken érhetők el: www. antsz.hu, http://efrira1.antsz.hu/borsod/index.hu

Az ellátási terület
Fogszabályozás járóbeteg szakellátás ellátási területe a jelenleg érvényben lévő beutalási rend változatlanul hagyása mellett az alábbiak szerint kiegészül.
Encsi Kistérség, Tiszaújvárosi Kistérség: Huszár és Szombathelyi Egészségügyi Szolgáltató Betéti Társaság (Miskolc, Bokréta u. 1.)
Mezőkövesdi Kistérség, Miskolc Északi Agglomerálódás, Sárospataki Kistérség, Sátoraljaújhelyi Kistérség: Miskolc Megyei Jogú Város Miskolci Egészségügyi Központ (Miskolc, Széchenyi 62. 1/1.):
Abaúj-Hegyközi Kistérség, Bodrogközi Kistérség, Mezőcsáti Kistérség, Szikszói Kistérség: Dr. KOCH-DENT Fogászati Betéti Társaság (iskolc, Bokréta u. 1.):
Ózd kistérség, Edelény kistérség, Kazincbarcika kistérség, Szerencs kistérség, Tokaji kistérség: ADAMANTIN Fogászati, Egészségügyi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11.)
Vélemények az Agoráról

Sátoraljaújhely a térség különböző településeiről jól megközelíthető, rá kellene erősíteni Sárospatknak, Cigándnak, Pálházának. Szamosvölgyi Péter közleményében az okfejtés hibátlan. A jelenlegi helyzet diszkriminatív és pont azokon a területeken élőknek okoz költséget, ahol nem a leggazdagabb emberek élnek.
Bódisz Attila

Információim szerint a sárospataki rendelőintézetben hamarosan új fogászati szolgáltatások indulnak, a fogszabályozástól a fogbeültetésig. Egyébként teljes mértékig egyetértek azzal, hogy a vidéki adófizető állampolgárokat nem érheti ilyen mértékű hátrány.
Majoros László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában