Helyi közélet

2008.09.04. 06:58

Miskolci belváros: dróthálók, levert vakolat?

<p>Miskolc - Sokmillió forintot kellene a lakóközösségeknek kifizetniük. Nem fizetik. Nem kizárt, hogy egyik-másik díszre drótháló kerül, hogy vakolatot kell leverni.</p>

Az emberhalált követelő, főutcai stukkóomlás ráirányította a közfigyelmet a miskolci belváros házainak állapotára. Három olyan cég vezetőjét (tulajdonosát) kérdeztük, akiknek vállalkozásai a főutcán, a Hunyadi utcán és a Görgey Artúr utcán levő házak közül többnek a kezelői. Egybehangzóan beszéltek a teendőkről és az óriási gondokról.
Azt kérdeztük Marosi Zoltántól (Inszolg) Pászk Józseftől (Álompalota) és Járási Lászlótól (Inkez), hogy mit tesznek most, mit tettek eddig, annak érdekében, hogy ne jelentsenek veszélyt a hatvan-nyolcvan-száz éve épült házak homlokzatai, azok díszei, vakolatai, a háztetők cserepei.

"Tűzoltómunka"

Megtudtuk: van olyan főutcai ház, amely nemrég esett át nagyszabású felújításon. És van több olyan a kezelésükben levők közül, amelyre már évek óta ráférne egy ilyen. Aminek a költsége több tízmillió forint. És, bár egyes házaknál résztulajdonos a MIK, így is sokmillió forintot kellene a lakóközösségeknek kifizetniük. Nem fizetik. Mert – mint mondják – nem tudják. Sokaknak – például – a szemétdíj fizetése is gondot okoz.
Marad az állagmegóvás, az évenkénti átvizsgálás, a „tűzoltómunka”, amely szintén százereket emészthet fel. Egyáltalán nem kizárt, hogy egyik-másik díszre hamarosan drót védőháló kerül, másutt pedig kénytelenek lesznek leverni a vakolatot, és – ha nem jut rá pénz –, azt úgy hagyni. Az ingatlanok kezelői időről-időre felhívják a lakók figyelmét arra, hogy „áldozni” kellene a felújításra, keresik a pályázás lehetőségeit, ha másként nem megy, „saját szakállukra” végeztetik el az épületdiagnosztikai vizsgálatot (többnyire ez szemrevételezést jelent), de mindezek nem helyettesítik a szükséges renoválásokat.
Szabados Gábor
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában