Helyi közélet

2008.09.04. 08:55

Mindent visznek, ami vihető Miskolcon

<p>Miskolc - Szinte mindent lopnak Miskolcon, ami fémből van és ezzel jelentős kárt okoznak a cégeknek és az adófizetőknek – közölte a Városgazda Kht. ügyvezető igazgatója.</p>

„Mindent visznek, ami vihető, sajnos naponta tapasztaljuk, hogy jelen vannak a fémtolvajok” – válaszolta érdeklődésünkre Veres István, a Miskolci Városgazda Kht. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Néhány hónapja az avasi városrészen mintegy kilencven méternyi vízelvezető rácsot tulajdonítottak el és okoztak több, mint kétmillió forintos kárt.”

A Szentpéteri kapuban

A megyeszékhely más részein sem jobb a helyzet. A társaság vezetője példaként a Szentpéteri kapui temetőt említette, ott nyolc aknafedőt távolítottak el az illetéktelenek. Ezeket természetesen pótolni kell. Egyetlen aknafedlap fajtájától függően 35-65 ezer forintba kerül, ez az összeg már tartalmazza a kihelyezés munkadíját. A tolvajok körében népszerűek a már említett vízelvezető rácsok és a kerítéselemek is. Előbbiek (100x30 centiméteres méretben) 20-25 ezret, az elemek pedig darabonként 55 ezret kóstálnak a kht.-nek. Az ügyvezető igazgató naprakész információkkal rendelkezik a vandálok által szeptemberig okozott károkról: „Társaságunknak 5-6 millió forintjába került a rácsok pótlása, míg az ötvenöt kerítéselemre 3 milliót kellett költenünk.” Veres István azt is elmondta, hogy az anyagi kár csak az egyik tétel... A lopások élet- és balesetveszélyes helyzetet teremtenek, ezért megelőzésük, továbbá a tettesek kézrekerítése valamennyiünk elemi érdeke.

Fogynak a padok is

Ezzel még nincs vége az „örökzöld dallamoknak”. A közterekre kihelyezett padok öntöttvas lábazatát is előszeretettel viszik a fémgyűjtők. Ebben az esetben a teljes padot pótolniuk kell, ez a művelet a kht.-nek egyenként 45 ezer forintjába kerül. Arra a kérdésre, mely szerint a felfedezett lopások után értesítik-e a rendőrséget, az ügyvezető igazgató így felelt: „Minden esetben feljelentést teszünk, de a nyomozást tettes, vagy tettesek hiányában, általában megszüntetik”.

Igazolni kell

Informálódtunk a MÉH Zrt. miskolci telephelyén és az egyik, hulladékátvétellel foglalkozó kisvállalkozónál is. Elmondták: nem vesznek át aknatetőt, kresztáblát, padot és vízelvezető rácsot sem. A „maszek”, akit a különböző szervek rendszeresen ellenőriznek, azt is hangsúlyozta, hogy igazoltatja minden hozzá beszállított, számára gyanús hulladék eredetét. Azt is megtudtuk, hogy a legálisan bevitt (például leselejtezett) 60-70 kilós aknafedlapért 5 ezer forintot lehet kapni.
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában