Helyi közélet

2008.08.28. 07:57

Hasonló tragédia: 24 éve Miskolc belvárosában

<p>Miskolc - A történet felelevenítőjét rajtunk kívül több ismerős is felhívta a keddi tragédia után. Édesanyja hasonlóképp halt meg. Sokak emlékezetében még él a volt Andrássy-kúria robbanásának halványuló emléke. Enikő, míg él, nem feledi.</p>

A miskolciak emlékezetében még él a volt Andrássy-kúria robbanásának halványuló emléke. Enikő, míg él, nem feledi.

- Édesanyámnak aznap volt a 62. születésnapja. A fodrásztól és a kozmetikustól jött, s a nagy melegben besorakozott a fagyishoz. A járdán érte a robbanás, a törmelékek teljesen szétzúzták a testét, egyedül a feje maradt épségben. A mentőben halt meg.

Miért kellett...?

- A munkahelyemen hallottam a hírt, de csak azt tudtam, hogy egy asszony meghalt, s további két személy súlyosan megsérült. De bennem teljes biztonsággal megfogalmazódott, hogy a halott az én édesanyám. Ott is hagytam a munkahelyemet, szaladtam az óvodába. Mikor megtudtam, hogy nem vitte haza a kisfiamat a nagymamája, egyenesen a mentőállomásra siettem. Ott mondták, hogy a proszektúrára vitték. A rendőrökkel egyszerre értünk oda. Ők azért, hogy arcképet készítsenek róla, személyazonosítás céljából betették volna az újságokba. A retikült ugyanis elvitte a detonáció.... Csak a feje látszott. Az arca szép volt, frissen kozmetikázva... - érzékenyül el Enikő 24 év múltán is. - Máig csak azt kérdezem: miért kellett az én édesanyámnak meghalni?

Még egy gesztus se

- Ő volt a legfőbb támaszom. Fél évig arról sem értesítettek, mire jutottak. Az épületnek akkor két tulajdonosa volt, a városi és a megyei önkormányzat. De még csak egy gesztus se... Bejelentkeztem az akkori főkapitányhoz, ő nyomban jelentést kért. Kiderült, a TIGÁZ részbeni felelősségével zárták le az ügyet. A felújításkor felületesen illesztettek össze két gázcsövet, s a kötés az utcai közlekedés hatására egyre inkább kilazult. Az épületben senki sem tartózkodott, az ügyvédi közösségből mindenki ebédelt akkor. Viszont valaki becsöngetett, s az elektromos szikra kiváltotta a robbanást.

Enikő édesapja pert indított a gázművek ellen. A bíróság életjáradékot ítélt meg neki.

Kapcsolódó cikkek:

Sehol egy virág
A tragédiák helyszínét rövid idő után ellepik a gyertyák, a virágok. Az emlékezők ezzel fejezzik ki együttérzésüket a családdal, az elhunyttal. N. Szántó Rita jegyzete.

Nem a károsultnak kell bizonyítani
Miskolc - Az épületről lehulló tárgy kapcsán felmerülő jogi felelősségéről dr. Bíró György professzort, polgári jogászt kérdeztük. Jogszabály: Az épületről lehulló... [.pdf - 46KB]

"Vigyázat, életveszély" – későn írták ki
Miskolc - A keddi tragédia helyszíne kordonnal lezárva, rajta egy tábla hirdeti: vigyázat, életveszély. Az arra járók szerint már késő, korábban kellett volna kitenni a figyelmeztetést.

A halál közvetlen oka: fejsérülés
Miskolc - A rendőrség továbbra is közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Miskolc belvárosában kedden történt ügyet, amikoris egy ember életét oltotta ki egy épületről lezuhanó homlokzatdísz.

Sok az életveszélyes ház a miskolci főutcán
Miskolc - Sok balesetveszélyes ház található a főutcán, egyik pédául a Weidlich-ház, amelynek már a homlokzata is válik le.

Halál Miskolc belvárosában: rászakadt az épület egy darabja
A Széchenyi u. 68. szám alatti (Könyváruházzal szembeni) épület homlokzati stukkódísze leszakadt egy járókelőre. A férfi a helyszínen meghalt, a feleségét sokkos állapotban szállították el.

Fentről a halál
Most meghalt egy ember. Nem a zebrán, nem a villamossíneken. A járdán. Méghozzá a járda közepén. A fejére esett egy meglazult épületdísz. Erre nem számíthatott... - Szalóczi Katalin jegyzete


Újabb falomlás a miskolci belvárosban
Miskolc - A keddi tragikus baleset után szerdán is faldarabok hullottak a járdára a miskolci belvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában