Helyi közélet

2008.07.07. 15:55

Tbc-szűrés: kötelező maradt

<p>Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplénben eddig is kötelező volt a tüdőszűrés. A 2007-es, újonnan felfedezett tbc-s esetekre vonatkozó adatok alapján egyelőre az is marad. Az ugyanis meghaladja a megadott határértéket.</p>

Bár Magyarországon az új tbc-megbetegedések száma 1996 óta folyamatosan csökken, a gyakoriságot tekintve jelentős különbségek vannak az ország egyes területei között. Borsod-Abaúj-Zemplén, sajnos, e szempontból épp a kedvezőtlen helyzetben lévők között van. A most nyilvánosságra hozott adatok szerint tavaly a megyében a 30 évesnél idősebb lakosság körében, 100 ezer lakosra 32 új gümőkóros (tuberculosisos) beteg jutott, amely meghaladta a szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelkezés határértékét (a 25 százezreléket).

Ezért az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megye területén huzamos jelleggel tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakosa részére kötelező ingyenes évenként egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendel el, melyet az idei adatok ismeretében egy év múlva felülvizsgál. A szűrővizsgálaton azoknak nem kell részt venniük, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak - adta ki közleményében dr. Bodnár Judit  regionális tiszti főorvos. Ebben felhívta a figyelmet arra is: a gümőkór (tbc) és a tüdőrák korai felfedezésének még ma is leghatékonyabb módszere a rendszeres tüdőszűrésen való megjelenés.

Hol, hogyan?
A szűrésen való megjelenésnek nincs feltétele, akár írásban névre szólóan, akár egyéb módon is történhet a behívás (felhívás). Behívó hiányában is jogosult mindenki megyén belül az évente egyszeri ingyenes tüdőszűrésre, ebben az esetben célszerű előzetesen telefonon érdeklődni és egyeztetni a szűrés helyéről és idejéről a lakóhely szerint illetékes tüdőgondozóban vagy szűrőcentrumban. A tüdőszűrő állomást a névre szóló behívóval egy éven belül bármikor fel lehet keresni.
Tudott róla?
Megyénkben a tüdőszűrésre behívottak megjelenési aránya (vagyis az átszűrtség) mindössze 41 százalékos volt (az országos szint: 48,5 százalék) tavaly.
Papíron és valóságban
Senki nem bújhat ki a tüdőszűrés alól, ha azt a járványügyi helyzet miatt kötelezővé teszik - foglalt állást az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa. A baj csak az, hogy az emberek nagy része mégsem megy el a szűrésre. Sőt, a kezelésre szoruló tbc-s beteg is bármikor elhagyhatja a kórházat és tovább terjesztheti a kórt. A szűrés hol kötelező, hol nem - attól függően, hogy százezer lakos közül 25-nél több vagy kevesebb az új TBC-s beteg. Ami biztos: ha valaki behívót kap tüdőszűrésre, akkor mennie kell. Vagyis inkább kellene. Ugyanis hiába a törvény és a lehetőség, ha senki nem kapott még 100 ezer forintos pénzbüntetést azért, mert nem jelent meg a szűrésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában