Helyi közélet

2008.07.10. 12:28

Tapolcára sokan pályáztak

<p>Miskolc - Kudarcnak tartaná az ügyvezető, ha jövőre nem kezdődne meg a tapolcai szállodaépítés.</p>

A Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője, Fridély László kudarcnak tartaná, ha jövőre nem indulna meg a tapolcai szállodaépítés. Hogy melyik és hol?
Amikor ez a cikk íródik, még előtte vagyunk az esti, a miskolci polgármester által egybehívott Tapolca-fórumnak. Ott talán kiderül. Most nem hangzottak el részletek.
A „most”: csütörtökön délelőtt, a Barlangfürdő teraszán, ahol sajtótájékoztatót tartott a miskolci közgyűlés városfejlesztési, üzemeltetési és turisztikai bizottsága. A sajtótájékoztató egyben kihelyezett bizottsági ülés volt.

Tompa Sándor képviselő (MSZP), a bizottság elnöke egyebek között elmondta, hogyan alakult az idén harmadik alkalommal meghirdetett Idegenforgalmi Alap pályázatának eredménye. (A nyertesek neve, a megfogalmazott cél és az elnyert összeg letölthető.)
Tompa Sándor is kevésnek tartja a célra szánt 10 millió forintot, de ennyit szavazott meg a képviselő-testület. (Mint ahogy tavaly is.) 47 pályázat érkezett be, 20 millió forint támogatási igénnyel. 33 pályázat nyert elkisebb-nagyobb összeget. A támogatott pályázatok beruházási összege bő 21 millió forint, vagyis ennek a felét állják a pályázók, fele a támogatás.

A pályzatok megoszlása, zárójelben a nyertesek száma:
Miskolctapolca: 18 (15)
Belváros: 14 (9)
Diósgyőr-Lillafüred: 3 (1)
A város egészére vonatkozó: 12 (8)

Indul az uszoda

A sajtótájékoztatón (is) elhangzott: Miskolcon nagyon kevés a fürdésre szolgáló víz felülete, mindössze 3500 négyzetméter. Ebből 2100 négyzetméter Tapolca (a Barlangfürdő, amely ideiglenesen megnövelt szabadtéri részével, az ott tevékenykedő animátorok közreműködésével strandélményt nyújt), 1000 a Selyemréti Strandé, 400 a Diósgyőrié. Kiegészítő információ: hamarosan kezdődik az egyetem és Tapolca között felépítendő uszoda kivitelezése, hogy azután ez is növelje az úszásra való vizek mennyiségét. Alapkőletétel: a jövő héten. És amit a Selyemrétiről tudni lehet: napokon belül megszületik a – minden bizonnyal igenlő – döntés a strand átépítésére benyújtott pályázatról. Hogy jövőre teljesen, az idén remélhetőleg már részben elkészüljön az új strand. A milliárdos fejlesztés látványterve jókora molinón látható a strandon.

Illegális parkoltatás

Számos cikket közöltünk az elmúlt hónapokban-években arról, hogy Tapolcán illegális parkoltatás folyik. Országos híre is kelt a folyamatos jogsértésnek, nemcsak a tapolcai szállodások-vendéglátók mondják, hanem odalátogatók vagy éppen nem látogatók, hogy egészen biztos: ez is oka a tapolcai idegenforgalom pangásának. Foglalkozott-foglalkozik a most is zajló, törvénytelen parkoltatással a rendőrség, a polgármesteri hivatal, az adóhatóság, tudomásunk szerint a legkisebb eredmény nélkül. A csütörtöki, tapolcai sajtótájékoztatón feltettük a kérdést a jelen levő dr. Bernáth Attilának, a Miskolc Holding Zrt. stratégiai igazgatójának, van-e valami pozitív fejlemény ebben az ügyben. Az igazgató csak arról tudott hírt adni, hogy – miként eddig – most is keresik az illetékes szervek a jogi lehetőséget. Egyébként a héten egy külföldi buszt „rámoltak ki” Tapolcán.

Helyieknek még egy óra

Amint azt korábban megírtuk, a Miskolci Turisztikai Kft. a Barlangfürdőbe látogató miskolctapolcaiaknak és miskolciaknak – a teljes nyári szezonra – belépésidíj-kedvezményt ad. A 3 órás alapidőt 4 órára egészíti ki. Minden olyan látogató, aki valamely okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, illetve lakcímkártya) igazolja, hogy miskolci vagy miskolctapolcai lakos, a felnőtt, a gyermek, és a családi belépő megvásárlása esetén 4 órát tartózkodhat – pótdíj megfizetése nélkül – a fürdőben.

- Szabados -

Kapcsolódó cikkek:

  • A miskolci Idegenforgalmi Alap pályázanának nyertesei - 2008
  • Miskolctapolca: kísértetkastély a 70-es évekből
  • "Bontják" a miskolctapolcai strandot Bontják a miskolctapolcai strandot 2008.07.01
  • Káli Sándor nyílt levele
  • Káli Sándor a Tapolca-ügyről
  • „A polgármester bujkál...”
  • Tapolcafürdő lenne az új név
  • Tapolca leválik? Tapolcai strandbejárás 2008.04.09.   
  • ÉM-vita Tapolca sorsáról
  • Visszavettük a strandot  Selyemréti strand 2008.04.08. Tapolcai strandbejárás 2008.04.09.
  • Fürdők Völgye: letelt a határidő
  • Fórum (lesz) Káli Sándorral 
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában