Helyi közélet

2008.07.04. 15:38

Csillagpont projekt Miskolcon: lehet drukkolni!

<p>A megyei kórház beadta a 13 milliárd forintos Csillagpont projektjét. Lehet, hogy 2012. június végétől már a korszerű, európia normáknak megfelelő "Csillagpontban" fogadhatnák a betegeket. <FONT color="#ff0000"><STRONG>Lépjen be a Csillagpont Kórházba!:</STRONG></FONT>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Látványterv a B.-A.-Z. Megyei Kórházról "><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_tv_nyterv_a_B__A__Z__Megyei_K_rh_zr_l_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Látványterv a B.-A.-Z. Megyei Kórházról " src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Bár roppant vonzó látványterveket mutattak be a B.-A.-Z. Megyei Kórház pénteki sajtótájékoztatóján, dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos és a projektkészítést szakmai szempontból összefogó dr. Mátyás Lajos főorvos külön hangsúlyozta: a tervezett fejlesztés jóval többről szól, mint új épületekről. Alapvetően az ellátásszervezés ésszerűsítéséről.

Az esélyekre vonatkozóan megtudtuk: a Pólus Programon keresztül összesen lehívható 75 milliárd forintos keretre 9 intézmény pályázott, a kiírás szerint ez a lehetőség (a budapesti régió kivételével) régiónként egy, a legnagyobb kapacitású kórház számára volt adott, s ahol orvosegyetem van, ott azok számára is. Viszont a fenntarthatóság miatt nem számíthat támogatásra az a pályázó, amelynek tetemes fizetési elmaradásai vannak. Ez, a kórházvezetők (főként a győri kórházat, a pécsi és a szegedi klinikát illető) információi szerint növeli a B.-A.-Z. megyei kórház esélyeit.

Siker esetén

A pályázathoz az 1,2 milliárd forintos önrészt a megyei önkormányzat mint fenntartó biztosította. Az első fordulón való sikeres túljutás esetén indulhat a projekt a második fordulóban, amely alapján decemberben már megköthető a szerződés. Ha kedvező az elbírálás, a jövő év eleji közbeszezési eljárások után meg is kezdődhetnek a munkálatok, s számítások szerint 2012 második felében már a korszerű, európia normáknak mindenben megfelelő "Csillagpontban" fogadhatnák a régió betegeit. (Az igazi, teljes Csillagpont Kórház kialakításához még további pályázatokon indulna a kórház.)

A projekt jellemzői

Megszűnik: 13 227 négyzetméter (6 tömb), valamint 10 000 négyzetméter külső telephely;
Épül: 16 900 négyzetméter (1 tömb);
20-22 műtője lesz a kórháznak (7 megszűnik);
A park területe egyharmadával csökken (viszont hamarosan szabadidő központ épül, a park "visszatelepítésével", valamint a röntgen-diagnosztikai "domb" teteje is fűvel fedett);
Megjelenik egy új feladat: a sürgősségi betegellátás;
Új helyen, "egyben lesz" a baleseti sebészeti osztály, az idegsebészet és a központi műtő, a központi intenzív ellátás és a központi röntgen-diagnosztika, valamint a Csillagpont tetején létesülő, minden irányból jól megközelíthető helikopter-leszálló, az éjszakai leszállás feltételeivel;
Egy tömbbe kerül a szülészet-nőgyógyászat és az újszülött-koraszülött intenzív centrum (PIC);
Zárt folyosós (napkollektoros fedésű) közlekedés, 3 szinten kapcsolja össze az épületeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában