Helyi közélet

2008.06.26. 17:48

Hőségriadóra vagy inkább enyhülésre

<p>A B.-A.-Z. megyei védelmi bizottság egyelőre felhívással és felkészüléssel védi az embereket a hőségtől.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/felh_v_s_h_s_g_miatt.pdf"><B>Felhívás hőség miatt</B></A> [.pdf - 65KB]</p>

Minthogy az arra illetékes hatóság még nem tartja indokoltnak a harmadfokú, azaz a lakosságot is érintő hőségriasztást, ugyanakkor javában tombol a kánikula, a Megyei Védelmi Bizottság felhívásban ad tanácsokat a médián keresztül. Vajon mi egyebet tesznek a felkészülés érdekében? - tudakoltuk Varga Mihály mérnök ezredestől, a védelmi iroda vezetőjétől. Megkezdték-e például az ivóvíz palackozását, miként a főváros?

Tejről a vízre

- Felkészültünk a hőségriadóra, vagyis elrendelés esetén a legkülönbözőbb intézkedéseket foganatosíthatjuk. Palackozónk nincs a megyében, de például a tejgyárat kötelezhetjük arra, hogy álljon át zacskós víz gyártására, s a nagykereskedelmi raktárakból is nagy mennyiségű ásványvíz-készletet szerezhetünk be. Ezen felül lajtos kocsikkal is biztosítani tudnánk a megnövekedett folyadékszükségletet, miként azt tettük tavaly is, amikor évekre visszamenőleg először rendeltek el hőségriadót. Lajtos kocsikkal, locsolókocsikkal, víz szállítására alkalmas egyéb járművekkel azonnal megkezdenénk az utak hűtését (és nem az emberekét, amint azt sokan gondolják). Az intézkedések kiterjedhetnének locsolási, autómosási korlátozásra, tilalomra, a légkondicionálóval rendelkező intézmények, áruházak felszólítására, hogy fogadják be az enyhülésre vágyó embereket.
A védelmi szakember hozzátette: reményei - és az időjárás-előrejelzés - szerint azonban valószínűleg most nem jutunk el a hőségriadóig.

Kritérium szerint

Amint azt az ÁNTSZ honlapjáról megtudtuk: az Országos Meteorológiai Szolgálatidőjárás előrejelzése alapján a központilag kiadott hőségriasztás első fokozatának kritériuma, hogy az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet 1 napig meghaladja a 25 Celsius-fokot. (Ez még csak az ÁNTSZ belső információs rendszerét érinti.) A második fokozat feltétele, hogy a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a napi 25 Celsius-fokot. Ez esetben figyelmeztetik az egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatot, az önkormányzatokat és a lakosságot, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegye meg. (Itt tartunk most.) A hármas fokozatot akkor léphet életbe, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A várható legalacsonyabb és legmagasabb hőrmérsékletek hazánkban

A várható legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékletek hazánkban:
Június 25. szerda délután 29-34 °C
Június 26. csütörtök hajnalban 17-22 °C délután 27-32 °C
Június 27. péntek hajnalban 17-22 °C délután 25-29 °C
Június 28. szombat hajnalban 15-20 °C délután 25-30 °C

Június 28. vasárnap hajnalban 13-18 °C délután 25-30 °C
Június 29. hétfő hajnalban 13-18 °C délután 28-33 °C
Június 30. kedd hajnalban 15-20 °C délután 23-28 °C
(Fottás: ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában