Helyi közélet

2008.05.20. 13:05

Tudják egyáltalán, mit beszélnek?

<p><EM>Nem szeretnék okosnak feltűnni, nem is vagyok az, csak egy átlagpolgár, aki igyekszik tájékozódni, mégpedig lehetőség szerint érvek mentén, és nem a mindenre „csípőből tüzelők” álláspontját elfogadni kritika nélkül.</EM> Olvasónk írta.</p>

Szerettem volna, ha megmarad a két 300 Ft-os díj az egészségügyen, és szeptembertől bevezetésre kerül a tandíj. Mindhárom tartós alkalmazás esetén az emberek észjárását, gondolkodását volt hivatva folyamatosan alakítani, ugyanakkor a terhek nem az elviselhetőség határain túliak voltak. A mai jobboldali politika legnagyobb rejtélye felfoghatóságában rejlik, csoda lenne, ha érteném, hogy miért nincs mi útjukba állhat, ha nemet kell mondani akármire, amit a kormány kiokumulál. Mindenre azt kell mondani, ostobaság, vagy csak a nép nyomorítását szolgáló intézkedés?

Úgy látszik, igen. Nem szeretnék okosnak feltűnni, nem is vagyok az, csak egy átlagpolgár, aki igyekszik tájékozódni, mégpedig lehetőség szerint érvek mentén, és nem a mindenre „csípőből tüzelők” álláspontját elfogadni kritika nélkül.

Csehországban januárban vezették be a miénkhez kísértetiesen hasonló rendszert úgy, hogy a vizitdíj átszámítva 300 Ft, a kórházi napidíj 600 Ft, a sürgősségi ellátás pedig 900 Ft. A nép egy részének nem tetszik, de az orvosoknak, kórházaknak igen.

A miniszter (több helyen is olvasni, hallani lehetett) így nyilatkozik „ahol évente 40 milliárd koronát költenek sörre és más alkoholra, több mint 20 milliárdot pedig szerencsejátékra, nem lehet go9nd a vizitdíj megfizetése”. (átszámítás: 1 korona = 10 Ft) Azt hiszem, tiszta beszéd, milyen mentalitás kell ahhoz, hogy ne fogadjuk el az érvelést? Tandíj.

A felsőoktatásban a hallgatóktól lehet pénzt kérni. Erre bizonyíték, hogy 2000-től a Fidesz kormányzása idején jelentősen bővült a költségtérítéses hallgatók száma. A Rektori Konferencia a jelen helyzetben legjobb javaslatot dolgozott ki úgy, hogy a fizetős diákok száma ugyan bővül, de a hallgatók összességében mégsem fizetnek többet, mint eddig. Csak annak kerül többe a képzés, aki rosszabbul tanul. A Fidesz és az általa „pórázon vezetett” (állítólag politikamentes) HÖOK, mely a teljes diákságot hivatott képviselni, csak az államilag finanszírozottakat védi.
Tudják egyáltalán, mit beszélnek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában