Helyi közélet

2008.05.23. 06:57

Lendületes és szembeötlő fejlődés Berentén

<p>Berente - Újdonságnak számít szűkebb pátriánkban is, hogy egy település vezetője beszámoljon az elmúlt hét évben fizetett helyi adók felhasználásáról. Ez történt csütörtökön Berentén.&#160;<DIA alt="Vállalkozói fórum Berentén 2008.05.22." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_llalkoz_i_f_rum_Berent_n_2008_05_22_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vállalkozói fórum Berentén 2008.05.22." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Együtt építünk, együtt működünk címmel rendhagyó vállalkozói fórumot tartottak. Juhász József polgármester a megjelent 40 vállalkozót tájékoztatta arról, hogy csaknem 45 éves lemaradást kellett bepótolniuk, amely 2000-ben kezdődött el. A mérföldkövet ugyanis 1999. május elseje jelentette, ekkor nyilvánították önálló településsé. 2007. július 5-én sikerült megállapodni a barcikai önkormányzattal, amelynek eredményeként Berente újra visszanyerte 1954-es közigazgatási határát, ezzel egy 7 éves bírósági per végére került pont.

A viszonylagos anyagi jólét ennek az önállósodásnak köszönhető - hangsúlyozta Juhász József. Szerénytelenség nélkül mondható, hogy a község azóta folyamatosan fejlődik infrastruktúráját és arculatát illetően. A berentei az egyik legszociálisabban érzékeny képviselő-testület. Ehhez tudni kell azt, hogy az itteni munkaképes lakosok körében a munkanélküliek száma felülmúlja az országos átlagot. A 2000-es költségvetés bevételi főösszegéhez képest az idei háromszorosára emelkedett. Részletesen ismertette az elmúlt 7 évben megvalósult fejlesztéseket. Ez a tendencia köszönhető a környéken kiemelkedően teljesítő 98 potenciális helyi adót fizető jól prosperáló vállalkozásoknak. Biztató a jövő is, hiszen 600 millió eurós, azaz mai árfolyamon számolva 150 milliárd forintos beruházás veszi kezdetét jövő tavasszal az AES finanszírozásával. Már elkezdődött a BC Zrt. területén megvalósuló gőzfejlesztő üzem 5 milliárd forintos beruházása, valamint a Linde Gáz Magyarország Rt. finanszírozásával egy 25 milliárd forintos beruházás. E három beruházás "termőre fordulása" után az előrejelzések szerint Berente költségvetése 80 millió forinttal növekszik a helyi adókat illetően. A tervekről szólva Juhász József megemlítette a Berentét Sajószentpéterrel összekötő útszakasz megépítését és a legújabb projektet, a horgásztó mellett 200 millióért létrejövő Szabadidő Parkot, amelyet már nagyon várnak a fiatalok. Jó hír a vállalkozóknak, hogy 2010-től az önkormányzat közvetett módon segíti őket infrastrukturális és eszközfejlesztési lehetőséggel, de az adó beszedésétől nem tud eltekinteni.

Kocsi Józsefné főmunkatárs a helyi adóbevételekről adott tájékoztatást. Ortó Istvánné pénzügyi osztályvezető az önállóvá válástól napjainkig elemezte az önkormányzat pénzügyi helyzetét. A bevétel- amely a 7 év alatt elérte az 5 milliárd 83 millió forintot - 35,5 százalékát fejlesztésre fordították, a többit az intézmények, a 125 önkormányzati dolgozó bérére, a község fenntartására, valamint a lakosság támogatására használták fel. A 7 év alatt beruházásokra, felújításokra - amelyek mondhatni önerőből valósultak meg - 1,8 milliárd forintot költöttek. A testület eredményesen gazdálkodott: a fejlődés lendületes és szembeötlő -fogalmazott Ortó Istvánné.

Hódosné Tatár Ildikó, a Berentei Általános Művelődési Központ mb. igazgatója bemutatta színes tevékenységüket, Furák Róbert, a Szent Borbála Idősek Otthona igazgatója pedig a 800 millió forintos költséggel épült és 71 férőhelyes intézmény lakóinak életét hozta emberközelbe. Farkas Zsófia a településüzemeltetési csoport munkájáról adott tájékoztatást. A konzultáció során kérdések és válaszok hangzottak el, valamennyi a jobbítás szándékával. Végezetül Fortuna János jegyző örömmel állapíthatta meg, hogy sikert aratott a most első alkalommal életre hívott Együtt építünk, együtt működünk elnevezésű vállalkozói fórum.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában