Helyi közélet

2008.05.26. 18:56

Új borlovagok véleménye a tokajiról

<p>Tokaj - A Tokaj Vinum Regum Rex Vinorum Borrend borlovagokat avatott Tokajban a hét végén. Néhány közismert személyiségtől azt kérdeztük: Mit jelent számukra a tokaji? Mit Tesznek a tokaji hírnevének erősítéséért?</p>

Baló György a Magyar Televízió műsorvezetője: Nagy híve a tokajinak. Az édes fehérbor kategóriában egyedülállónak és különlegesnek tartja az ottani aranyló nedűt. Szemet gyönyörködtető a táj- és a vidék is, ahol a szőlőt termelik. Nemcsak mostantól, hanem korábban is dicsérte a tokajit szűkebb baráti körben, nagyobb társaságban, a nyilvánosság előtt belföldön és külhonban egyaránt. Eddig is azt tette, mint amire most már borlovagként esküt tett. Mindent megtesz annak érdekében, hogy régi hírnevének megfelelő elismerésben részesüljön ez a bor.

Vágó István az RTL Klub műsorvezetője: mindig a királyok bora közt említette a tokajit. Ez a rang, ez a minősítés most is csak ennek a különleges bornak jár. Már a felvetést is méltatlannak tarja, ha bárki csupán összehasonlítani próbálná a tokajit bármi mással. Az aszúban elsősorban a hordóban, a pincében érleltre voksol. Véleménye szerint a tradíció tette naggyá ezt a nedűt. Ezért a hagyományt, a Szepsi Laczkó Máté nevével fémjelzett borkészítési recepturát megőrizni és alkalmazni kell. A királyi nedű jó hírét borlovagként is messzire viszi országban, világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában