Helyi közélet

2008.05.15. 20:23

Csillagok háborúja és Bach Aggteleken

<p>Aggtelek - Bachtól a Csillagok háborújáig címmel ad orgonakoncertet szombaton este 7 órától az Aggteleki Cseppkőbarlangban Varnus Xaver orgonaművész. Vangelis után most egy újabb filmzenét dolgozott fel.</p>

Hogy fér össze a komoly- és könnyűzene? – erről kérdeztük a művészt. 
Számomra ez a két kategória nem létezik, csak jó és rossz zene van, és ezt a közönség is így gondolja – válaszolta Varnus Xaver. Hozzátette: a tavalyi Ravel-Vangelis CD-m négyszeres platinalemez lett, ez is bizonyítja, hogy a közönségnek tetszik ez a párosítás. A Csillagok Háborújának zenéjét a fiam, Nicholas ajánlotta – mondta. Furcsa, de egyben meghallgatva a CD-t rá kellett jönnöm, hogy rímmel Bach zenéjére – vélekedett. Ez is bizonyítja, hogy a zene az évszázadok alatt semmit sem változott, csak egy újabb nyelvet talált – fogalmazott.

Változatlan

A szombati koncertemen Seres Rezső dalszerző zenéjét is hallhatja majd a közönség – mondta az orgonaművész. – Ő 40 évvel ezelőtt halt meg, nevéhez fűződik a Szomorú vasárnap című szám. Az egyetlen magyar zeneszerző volt, akinek halálhírét címlapon hozta a New York Times – tudtuk meg.

A különleges zenei párosítások mellett a helyszín is egyedülálló élményt nyújt majd. Mint Varnus Xaver elmesélte: az Észak-Magyarországnak köszönhetően talált rá, néhány évvel ezelőtt az Aggteleki Cseppkőbarlangra. A világ legkülönlegesebb akusztikájú barlangja – mondta. Bármennyien vannak a koncertteremben, a visszhang nem változik, mintahogy a barlang hőmérséklete is 30 millió éve állandó, 12 fok – magyarázta.

Információ
Jegyek az Észak-Magyarország szerkesztőségében vásárolhatók (Miskolc, Zsolcai kapu 3.) 2800 forintos áron. Valamint a koncert napján, az Aggteleki Csepkőbarlang pénztáránál. Jegyek korlátozott számban vásárolhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában