Helyi közélet

2008.05.21. 16:26

Bosch út II. és Zöld Nyíl

<p>Miskolc - Tompa Sándor és dr. Simon Gábor MSZP-s országgyűlési és önkormányzati kéviselőket nevezte ki Bajnai Gordon két, kiemelt, a kormány által támogatott miskolci projekt miniszteri biztosának.</p>

Tompa Sándor és dr. Simon Gábor MSZP-s országgyűlési és önkormányzati kéviselőket nevezte ki Bajnai Gordon két, kiemelt, a kormány által támogatott miskolci projekt miniszteri biztosának.

E minőségükben mutatta be őket Káli Sándor polgármester. Mindenekelőtt arról szólt, mi is a miniszteri biztos feladata, szerepe. Emlékezetett rá, hogy Miskolcon bevált gyakorlat egy-egy nagyvolumenű beruházás élére önkormányzati, avagy polgármesteri megbízottat állítani. Azért, hogy ő legyen az, aki képes az érdekelt felekkel, közöttük a hatóságokkal tárgyalni, egyeztetni, képviselőiket egy asztalhoz ültetni, ha akadály van, azt áthidalni.
Ugyanez a miniszteri biztos feladata. Segíteni, hogy a hivatalok útvesztőjében ne akadjon el az ügy, hogy ne lelassuljanak, hanem ellenkezőleg, felgyorsuljanak a folyamatok.

Gyorsítócsomag

Tompa Sándor személyes példájával erősítette meg a polgármester szavait. Az M3-as építésekor tapasztaltak olyan problémákat, amelyek kezelése során rájöttek az alkalmazható technikákra. Mármint szervezési technikákra. A dolog horderejére jellemző, hogy az országgyűlés előtt van az a törvénytervezet, amit „gyorsítócsomagnak” neveznek, és amely hivatalos formát ad(na) az ilyen posztnak-munkának.

Káli Sándor elmondta: a miniszteri biztosok plusz jogosítvány és juttatás nélkül végzik munkájukat, sőt – tette hozzá később dr. Simon Gábor – költségtérítésre se tartanak igényt. Az motiválja őket, hogy a Miskolc számára kiemelkedően fontos projektek sikerre vivésében aktív közreműködők legyenek.

Mindkét közlekedési kulcsprojekt befejezését 2011-re tervezik. A Bosch-út második szakasza építésének, illetve az előkészítésnek Tompa Sándor a miniszeri megbízottja, a Zöld Nyíl Villamos Nagyprojekté dr. Simon Gábor.

Tompa Sándor elmondta: bizony, a Bosch 2. úton már közlekednünk kellene, így viszont bekerült 2007-ben a kiemelt kormányprogramba.

Dr. Simon Gábor azt hangsúlyozta: a villamosprojekt megmutatja a városvezetés filozófiáját, törekvéseit. Hosszú menetelés lesz, amelynek eredménye szimbólum is. A világszínvonal, a gyorsaság és dinamizmus, az esélyegyenlőségre való odafigyelés, a környezetvédelmi elkötelezettség szimbóluma.

Melyik hány milliárd?
A Bosch-út második szakasza 5,8 kilométer lesz, a Zsigmondi és a Repülőtéri út kereszteződésétől indul, átmegy a Sajón (a felépülő Sajó-hídon), északról megkerüli a Csorba-telei tavakat és beér a felsőzsolcai csomópontba. Tavaly 6,6 milliárdot terveztek a célra, de az összeg alighanem emelkedni fog. A Zöld nyíl Villamos Nagyprojekt költsége 38 milliárd forint. Miskolc villamosközlekedésének teljes megújítását tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában