Helyi közélet

2008.04.29. 06:32

Objektív felelősség: elsejétől élesben

<p>Május 1-jétől élesben alkalmazza a rendőrség az objektív felelősség elvét.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/objektiv-felelosseg-miskolc.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Ez azt jelenti, hogy csütörtöktől a hét kiemelt – köztük a gyorshajtásért is – szabálysértésért közigazgatási bírságot szabnak ki a gépjármű üzembentartójával szemben.


A jogszabály szerint a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó szabályokat, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat – ismertette a változásokat dr. Andrik Szilárd, a megyei rendőrfőkapitányság századosa, a közlekedésrendészeti osztály kiemelt fővizsgálója. Hozzátette: a gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve, ha a járművet használó személy magánokiratban, két tanúval hitelesítve elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet. Ennek a magánokiratnak, illetve bizonyos esetekben fuvarlevélnek a benyújtására 8 munkanap áll rendelkezésre – magyarázta.

Miért volt erre szükség? A százados szerint gyakori volt, hogy az autósok, szabálysértés esetén arra hivatkoztak, hogy nem ők vezették a járművet. Másik ok – folytatta – balesetmegelőzés, hiszen a halálos balesetek nagy része gyorshajtás miatt történik.
A május 1-i változás csak hazánkban újdonság, más uniós országban, például Franciaországban már két éve sikerrel működik – mondta a százados.
A törvény január elsejei hatálybalépése óta a rendőrség tesztelte az új szabályok alkalmazását – tudtuk meg. Ez idő alatt, országos szinten 18 724-en akadtak fenn a mérőpontokon. Eddig a tulajdonosok csak figyelmeztető levelet kaptak a rendőrségtől – mondta a százados – ebben azt tudatták velük, hogy mekkora bírságot szabtak volna ki rájuk május elseje után. A tesztüzemmódban 18 724 dokumentált szabálysértésért összesen 655 millió forint bírságot állapítottak meg – informálták lapunkat.

Mi mennyit ér?

Száz százalékos sebességtúllépés esetén 300 ezer forintot kell fizetni, kisebb gyorshajtás esetén is a minimum 30 ezer forint.
Piros lámpán való áthajtás esetén 100 ezer forint, de a sárga lámpánál is 50 ezer forint a bírság.
Várakozási tilalom és megállási tilalom megszegése esetén 30 ezer forint a büntetés. Ha a tilos jelzés ellenére az autós áthajt a vasúti átjárón, akkor 300 ezer forintot is fizethet.
Az autópályákon a leálló sávban történő közlekedést 150 ezer forintos bírsággal sújtják, míg a megállást 100 ezer forinttal.
Védett természeti területen való közlekedés esetén 150 ezer, fokozottan védett területen pedig 300 ezer forint a bírság.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában