Helyi közélet

2007.11.28. 15:44

Mit (nem) drágít az üzemanyag?

<p>Miskolc - Bár az újabb üzemanyag-áremelés aggodalmat vált ki a fuvarozási ágazatban dolgozók körében, árat (egyelőre) nem emelnek (csak szeretnének).</p>

A Miskolc Városi Közlekedési Vállalat nem emeli a tarifáit az üzemanyag drágulása miatt – tudtuk meg Daróczi Magdolna sajtóstól. Mint mondta, áraikról a közgyűlés dönt, de szerintük még nem olyan mértékű az üzemanyag ára, amely indokolná a tarifák növelését. A miskolci taxisok sem emelnek, mert nincs hova. Porcsalmi Péter, az egyik társaság vezetője arról számolt be kérdésünkre, több mint tíz évvel ezelőtt meghatározta az önkormányzat, a legmagasabb tarifa összegét. Ez 180 forint. Jelenleg a taxisok 169-179 forintos tarifával közlekednek, s bár kezdeményezték, hogy módosítsák a 180 forintos maximális tarifadíjat, változás nincs. Vagyis – ahogy azt a vezető megfogalmazta – lehet, hogy szeretnének emelni a társaságok, de nem tudnak, arról nem is beszélve, hogy sok a taxis Miskolcon és nagy a verseny.

Nagy a verseny

A fuvarozók sincsenek könnyű helyzetben az áremelést illetően. Igaz esetükben csak az utóbbi a gond, azaz a piaci verseny. Ez viszont olyan mértékű, hogy szóba sem jön a drágább üzemanyag miatt áremelés, sőt a jelenlegi árakból is vissza kellene venni. Minderről Molnár Ferenc, a nemzetközi fuvarozásban dolgozó Borsod Volán Center Kft. ügyvezetője számolt be kérdésünkre. Azt ugyan nem tudta megmondani, hogy a drágább gázolaj milyen mértékű veszteséget jelent számukra (majd az éves eredményekből derül ki), de azt elmondta: bevételük 47-50 százalékát viszi el az üzemanyag, jelen árak mellett inkább ez utóbbi mértéket teszi ki a gázolaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában