Helyi közélet

2007.11.06. 14:10

Bokáig járunk az avarban

<p>Miskolc - Az ősz a lombhullás ideje, ezt tapasztalhattuk is az elmúlt napokban. A város különböző területein ugyanis bokáig járunk a lehullott falevelekben.&#160;&#160; <A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/az_avarrol-ot.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160; <DIA width="850" height="630" alt="Avar a városban 2007.11.06."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Avar_a_v_rosban_2007_11_06_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Avar a városban 2007.11.06." src="http://www.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Mikor takarítják el ezeket a közterületről? – erről kérdeztük a Városgazda Kht.-t
Veres István, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: a saját parkfenntartási területükön – Szent Anna tér- Lillafüred, Pereces, Komlóstető – november 05- én kezdték meg az avar-, illetve őszi nagytakarítást. A város többi parkfenntartási körzetében pedig tegnap indult az őszi munka és november 27- én fejezik be – tájékoztatta lapunkat.

Mi lesz a sorsa az összegyűjtött avarnak? Miskolc város egész területéről az AVE Kft. telephelyére kerül a zöldhulladék – mondta.

Árat később
A kht.-től azt is megtudtuk, hogy száz közhasznú munkás végzi Miskolcon az őszi nagytakarítást. Kérdésünkre, hogy mennyibe kerül ez a városnak egyelőre nem tudtak válaszolni. Ezt azzal indokolták: a munka befejeztével tudnak összeget mondani, mivel az majd a szállítási költségből és a munkabérből tevődik össze.

Kártérítés

Miközben a közterületen már gyűjtik az avart, addig a közterület-felügyelők megkezdték annak az ellenőrzését, hogy a házak előtt felgyűlt falevelet a telektulajdonosok eltakarítják-e. Akik nem takarítják a házuk előtti közterületet, azokat megbüntethetik – tudtuk meg Papp Tamástól, a közterület-felügyeleti és településrendészeti főosztály vezetőjétől.
A közterület-felügyelők folyamatosan járják az utcákat, és ha a járdán túl sok avar van, előbb figyelmeztetnek, majd bírságot szabnak ki – tette hozzá. Az esetleges bírságon kívül a házak tulajdonosainak kártérítést is fizetniük kell, ha a járdán, a falevélen elcsúszik és megsérül valaki – mondta.

Tilos égetni
Az összeszedett lombot, kerti hulladékot közterületen tilos elégetni. Az erre vonatkozó miskolci rendelet alapján azonban novemberben délelőtt 10-től délután 4 óráig saját birtokon belül lehet avart elégetni. A főosztályvezető azonban hozzátette: a legjobb megoldás az, ha valaki komposztálja a zöldhulladékot, vagy az AVE által kínált zsákokba gyűjtve elszállítattja azt.

Bejelentés

Amennyiben valaki a megengedett időszakon túl égeti az avart, azt a közterület-felügyelet diszpécserszámán, az 502-579-en lehet bejelenteni. Papp Tamás főosztályvezető elmondta: előfordul, hogy szomszédok jelentik az avarégetést, tartva attól, hogy a tűz átterjed a házakra.

Zsákba vele

Az avargyűjtőzsák 250 forintos áron megvásárolható a szemetesautók sofőrjeinél, az AVE Miskolc telephelyén (Miskolc, József Attila utca 65.), valamint valamennyi miskolci Unió Coop áruházban – mondta Vincze Anikó, a cég értékesítési osztályvezetője. Mint mondta: eleinte csupán ezer darabot adtak el ezekből, de mára évente 20 ezer zsákot is megvesznek a miskolciak.
Az összegyűjtött avart Hejőpapiba szállítják, ahol komposztálják azt. A szemétszállító cég azonban a kommunális hulladékkal együtt gyűjti a zöldhulladékot, mivel az elkülönítés költséges lenne. Az osztályvezető elmondta: nyáron, kísérleti jelleggel három hónapig gyűjtötték külön a zöldhulladékot, Szirmán, Miskolctapolcán és Perecesen. Egy-egy terület napi járata 60 ezer forint volt – folytatta –, és sokszor a lakosság nem csak a zöldhulladákot rakta ki.

Az ideiglenes gyűjtés tapsztalatait most összegzik – mondta –, de a költségek miatt nem valószínű, hogy bevezetik ezt a városban. Erről azonban az önkormányzattal is egyeztetnek – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában