Helyi közélet

2007.11.22. 17:23

Az ellenőröknek már karácsony van

<p>Miskolc - Már most készülnek karácsonyra, illetve meg is kezdék a vizsgálatokat az illetékes hatóságok ellenőrei, hiszen az ünnepek alatt költjük a legtöbb pénzt.<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-elelmiszertorveny/cn/boon-news-em_01-20070604-015109"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Élelmiszertörvény </B></A>&#160;<DIA alt="Ellenőrzések decemberben 2007.11.22." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ellen__337_rz_sek_decemberben_2007_11_22_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ellenőrzések decemberben 2007.11.22." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-elemiszer-ellenorzesrol_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Nem véletlen, hogy az ünnepek előtt hetekkel már előkészítik az erre az időre szóló ellenőrzési tervüket az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök, ugyanis a magyar lakosság ekkor vásárolja a legtöbb ételt, italt – a felmérések szerint az egész éves élelmezésre szánt pénz harmadát költik el ebben az időben a hazai vásárlók. Ennek okán egész decemberben kiemelt figyelemmel vizsgálják az élelmiszer-előállítókat, illetve az élelmiszerüzletekben a karácsonyhoz kötődő termékeket, a húsokat, a szaloncukrokat és egyéb édességeket, valamint az italokat, gyümölcsöket. A B.-A.-Z. Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Gönczi Károly kérdésünkre elmondta: decemberben minden erejükkel arra koncentrálnak, hogy az ünnepekhez köthető termékeket vizsgálják.

Egyre kevesebb

Igaz, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a helyzet nem elkeserítő, ugyanis egyre kevesebb problémával találkoznak az ellenőrök.Gönczi Károly szerint ez azért is lehetséges, mert az élelmiszerelőállítók és kereskedők egyaránt számítanak a sorozatos ellenőrzésekre. Szerinte a vásárlók is sokat tehetnek: minden egyes terméket alaposan nézzenek meg, mielőtt a kosarukba tennék.
„A legtöbb probléma egyébkén a jelöléseknél tapasztalható” – árulta el. A leggyakoribb kifogásként szintén a jelöléseket említett Tóth Zsuzsanna, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség megyei kirendeltségének vezetője, akik egyébként már ezen a héten megkezdték szezonális ellenőrzésüket, ami egészen karácsonyig tart. Mint azt kérdésünkre elmondta, jelenleg az édesipari termékeket vizsgálják, ugyanakkor a tavalyi év tapasztalatai alapján a legtöbb problémával a műszaki termékek, valamint a karácsonyfaizzók ellenőrzésénél találkoznak.

Karácsonyra költekezünk

A karácsonyi sütés-főzés, ajándékozás eredményeképpen a háztartások napi fogyasztási cikk beszerzései decemberre kiemelkedően megugranak: az év utolsó hónapjára az egész éves forgalom 10-11 százaléka jut. A háztartások 2006 utolsó hónapjában élelmiszert, háztartási vegyi árut és kozmetikumot 249 milliárd forintért vásároltak – derül ki a GfK Piackutató Intézet adataiból.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában