Döbbenet

2024.07.01. 11:20

Hálapénz fejében előrébb sorolta a műtétet

Az orvos az ütemezett műtét időpontját a vádlott-társai által részére átadott 100 ezer forint ellenében előbbre sorolta.

Boon.hu

Hálapénzt fogadott el az orvos

Fotó: Andrzej Rostek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi és két nő ellen vesztegetés bűntette és vétsége miatt.

A vádirat szerint 2022. nyarán a férfi adjunktusként dolgozott egy miskolci kórházban, a nők hozzátartozói viszonyban vannak anya és leánya, a leány gyermekének orrmandula műtétre volt szüksége. Az anya kereste meg az orvost szakambulanciájának rendelőjében és annak érdekében, hogy az ütemezett műtétet hamarabb végezzék el, a kórház folyosóján 100 ezer forintot adott át részére.

A műtét után az anya többször eredménytelenül kereste az orvost, így az anyját, azaz a gyermek nagyszülőjét további 100 ezer forint átadásával bízta meg, amelyet az orvos ismételten elfogadott, így összesen 200 ezer forintot vett át. Az eljárás során azt nem lehetett megállapítani, hogy a műtét előrehozatala orvosilag indokolatlanul történt meg.

Nem fogadhatta el

Az egészségügyről szóló törvény rendelkezése szerint az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el.

2022. évben a havi minimálbér bruttó 200 ezer forint volt, így az elfogadható ajándéktárgy értéke, azaz a hálapénz 10 ezer forintot nem haladhatott meg.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottak közül tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben az orvossal és a műtött gyermek édesanyjával szemben pénzbüntetést, míg a nagyszülővel szemben próbára bocsátás intézkedést indítványozott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában