Felfüggesztett börtön állatkínzás miatt

2024.07.10. 13:00

Derítőbe dobták és sorsára hagyták a kiskutyát Ózdon

Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hozott annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Az állat nyüszítésére figyeltek fel a járókelők, így tudták megmenteni az életét

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pogodina Natalia

Az ítéletben megállapított tényállás szerint az egyik vádlott tulajdonában volt egy keverék, két hónapos kölyökkutya. 2024. június 2-án a kutya gazdája úgy döntött, hogy a kölyökkutyát a továbbiakban nem kívánja gondozni, ezért a másik vádlottal 10 óra körül az ózdi köztemetőhöz mentek, ahol az állatot a derítőbe dobták, majd a sorsára hagyták azért, hogy elpusztuljon. 

Az állat a mély derítőből önerejéből nem tudott kimászni, így a vádlottak cselekménye – különös szenvedést okozva – rövid időn belül a kutya pusztulását okozta volna, azonban a közelben lakók meghallották az állat hangos nyüszítését, és egy kötél segítségével kihúzták onnan.

A bíróság állatkínzás bűntette miatt az elsőrendű vádlottat – mint felbujtót - 1 év, a másodrendű vádlottat 9 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását mindkét vádlott esetében 1 évi próbaidőre felfüggesztette.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak beismerését és büntetlen előéletét, másodrendű vádlott idős korát. Ezzel szemben súlyosító körülmény, hogy az ilyen jellegű cselekmények az utóbbi időben Ózd térségében elszaporodottak. 

Az ítélet jogerős.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában