Ítélet

2024.06.22. 08:00

Brutálisan agyonverték az állatokat

Ítéletet hozott a Szikszói Járásbíróság azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik Aszaló külterületén lapáttal és betondarabbal vertek agyon sertéseket.

Boon.hu

Betonnal verték agyon az állatot Fotó: Kállai Márton

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a három férfi 2022. február 24. napján az esti órákban egy aszalói külterületi ingatlanhoz ment, melynek egyik melléképületében házisertést tartottak.

Indokolatlanul okoztak különös szenvedést

A vádlottak megállapodtak abban, hogy a két haszonállatot eltulajdonítják, ennek megfelelően a harmadrendű vádlott a helyszínt figyeléssel biztosította, míg az első- és a másodrendű vádlottak lapátokat és egy betondarabot vettek magukhoz, melyek segítségével leölték a sertéseket. A cselekményt oly módon követték el, hogy azzal az állatoknak indokolatlanul különös szenvedést okoztak.

Nem térült meg a kár

Az első- és a másodrendű vádlott kb. fél óra elteltével visszament a korábban elrejtett állatokhoz, majd azokat a helyszínen feldarabolták és kerékpárjaikon otthonukba szállították. A lopási kár nem térült meg.

A bíróság az első- és másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás vétségében, valamint állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őket 1 év 4 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, míg harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta és pártfogó felügyeletét rendelte el.

Enyhítő és súlyosító

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte mindhárom vádlott vonatkozásában azt, hogy fiatal felnőttek. További enyhítő körülményként állapította meg a bíróság első- és másodrendű vádlott vonatkozásában azt, hogy kiskorú gyermek tartásáról kötelesek gondoskodni, továbbá másod- és harmadrendű vádlott vonatkozásában büntetlen előéletüket is.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság elsőrendű vádlott vonatkozásában a büntetett előéletét, illetve mindhárom vádlott vonatkozásában az ilyen cselekmények elszaporodottságát.

 Az ítélet jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában