Ítélet

2024.03.01. 06:45

Elköltötte az ügyvéd a letétbe helyezett pénzt

Az Ózdi Járásbíróság ítéletet hozott egy ügyvéddel szemben sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárásban.

Boon.hu

Illusztráció

Fotó: Pesti Tamás

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2017 nyarán egy adásvételi szerződés elkészítéséhez kapcsolódóan ügyvédi letétbe vett hatmillió forintot, amelyről azonban letéti szerződést nem készített, majd közel ötmillió forintot korábbi, szintén ügyvédi kötelezettsége nem teljesítéséből eredő tartozására fordított, illetve a fennmaradó összeget készpénzben vette fel annak ellenére, hogy az erre vonatkozó jogszabályok értelmében a letétként kezelt összeget kizárólag megbízója érdekeinek megfelelően használhatta volna fel.

A vádlott az okozott kár közel felét a sértettnek visszafizette.

Eltiltották az ügyvédi tevékenységtől

A járásbíróság a vádlottat sikkasztás és ügyvédi visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek, és őt 3 év szabadságvesztésre, 300 000 forint pénzbüntetésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta az ügyvédi tevékenység gyakorlásától. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét és a kár részbeni megtérültét. Súlyosító körülmény volt a hasonló, vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottsága és az a tény, hogy a vádlott más, vele szemben folyó eljárás hatálya alatt követte el a cselekményt – értesült portálunk.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője téves minősítés és enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában