Ítélet

2024.03.05. 14:14

Gyalogátkelőn ütötte el a futónőt – maradandó sérüléseket szenvedett

Ítéletet hozott a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki 2022 júniusában gépjárművével elütötte a zebrán áthaladó futónőt.

Boon.hu

Gyalogátkelőn gázolt

Fotó: Shutterstock

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2022. június 29-én reggel a vádlott férfi autóval közlekedett egy zempléni városban, mikor egy kereszteződéshez érkezett, ahol jobbra akart kanyarodni. Ugyanehhez az útkereszteződéshez a vádlottól jobbra lévő járdán futva közelített a sértett, aki egyenesen kívánt áthaladni a zebrán.

 

Nem vette észre a gyalogost

A forgalmat irányító közlekedési lámpa mindkettőjüknek zöldet mutatott, így a bekanyarodó autósnak elsőbbséget kellett volna adnia a sértett részére. A nő megkezdte futva az áthaladást a zebrán, miközben kikerült egy vele szemből érkező, kerékpárját toló gyalogost. Utóbbit a vádlott észlelte, azonban nem állt meg, hanem járművét úgy kormányozta, hogy közvetlenül a gyalogos mögött el tudjon menni.

A vádlott azonban figyelmetlensége miatt nem észlelte a sértettet – aki az ütközésig a zebrán már több, mint öt métert megtett – és kanyarodás közben őt gépkocsija elejével elütötte. A baleset következtében a sértett csonttörésekkel járó, maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Beismerte a bűnösségét

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság közúti baleset okozása vétségében mondta ki bűnösnek és 500.000 forint pénzbüntetésre, valamint két év „B” kategóriájú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerő vallomását, őszinte megbánását, együttműködő magatartását, büntetlen előéletét és kifogástalan közlekedési múltját, valamint a sértetti közrehatást. Súlyosító körülményként esett ugyanakkor latba, hogy a vádlott alapvető közlekedési szabályt szegett meg, illetve ilyenként értékelte a hasonló cselekmények országos és helyi elszaporodottságát is.

 

Még nem jogerős

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be, az ügyészség pedig három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában