Ítélet

2024.02.12. 11:00

Sürgős volt a csomagkézbesítés, a motoros lépe bánta

Ítéletet hozott a Szikszói Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akivel szemben maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

Boon.hu

Fotó: Stock Studio 4477

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. december 18-án a délutáni órákban Aszalón, a Honvéd úton haladt tehergépkocsival a 3. számú főút felé, mögötte közlekedett a sértett motorkerékpárjával. A terhelt csomagkézbesítés céljából az egyik lakóház kapubehajtójára akart rákanyarodni, amely manővert az autó méretei miatt úgy tudta végrehajtani, hogy a gépjármű bal oldali kerekeivel az úttest bal oldali útpadkájára lehaladt, itt egy pillanatra megállt, majd irányjelző használata nélkül jobbra, nagy ívben rákanyarodott a címzetti kapubeállóra.

Nem biztosított elsőbbséget

Kanyarodás közben azonban a vádlott nem biztosított elsőbbséget az úttest jobb szélére húzódva haladó, általa is észlelt sértetti motorkerékpárnak, aki – intenzív fékezés és jobbra kormányzás ellenére – bal oldalával a tehergépkocsi visszapillantó tükrének és kerékívének ütközött.

A sértett a baleset következtében bordatörést, léprepedést és zúzódásos sérüléseket szenvedett, melyek összességükben nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülések; a lépsérülés pedig közvetlen életveszélyt jelentett. A kórházi kezelés során a sértett ezen szervét eltávolították, mely maradandó fogyatékosságot eredményezett.

Nem nyújtott segítséget

A vádlott – bár a helyszín közelében maradt a baleset után – nem győződött meg a sértett sérüléseiről, részére segítséget nem nyújtott, a rendőrséget nem értesítette a balesetről.

A bíróság a terheltet közúti baleset okozása vétségében és segítségnyújtás elmulasztása bűntettében mondta ki bűnösnek, őt két év, végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és két év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában