Összefoglaló

2023.12.27. 17:30

Haláleset, tűzesetek és kisebb balesetek történtek karácsonykor

Két otthon a tűz martaléka lett és lakhatatlanná vált vármegyénkben.

Detzky Anna

Fotó: Fridél Gergő c. tű. főtörzsőrmester (Mezőkövesdi HTP)

A hivatalos szervek szerint viszonylag csendesen telt az idei karácsony. Bár a katasztrófavédelmet vármegyénkben többször riasztották, de nem lakástűzhöz, hanem szabadtéri lángokhoz.

„Borsod-Abaúj-Zemplénben az ünnepek alatt 27-szer kellett beavatkozni a tűzoltóknak. 17-szer tűzoltás, 10-szer pedig műszaki mentés miatt volt szükség a hivatásos egységek segítségére. A legtöbb tűz idén nem a lakóingatlanokat érintette, hanem a szabadban keletkezett” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. „A lángoló növényzetet 11 alkalommal kellett oltaniuk a tűzoltóknak. A műszaki mentésekre jellemzően közlekedési balesetek miatt volt szükség.”

Tető és szoba égett

Két házat teljesen lakhatatlanná tettek a lángot.

„Göncruszkán, a Templom utcában egy családi ház tetőszerkezete gyulladt ki december 24-én. A tüzet a gönci katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói megfékezték és eloltották, azonban a megrongálódott tető és födém miatt a ház lakhatatlanná vált. Karoson, az Újsor utcában a sátoraljaújhelyi tűzoltóknak kellett beavatkozni. Egy ikerház egyik lakrészében keletkezett tűz, amely egy szobát érintett. A lángok nem terjedtek tovább a helyiségből, de az egész lakás kormozódott, így lakhatatlanná vált. A két tűzeset során senki sem sérült meg, a lakók elhelyezésében rokonok segítettek” – számolt be a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Haláleset történt

Egy férfi valószínűleg füstmérgezésben hunyt el martinkertvárosi házában.

„Tegnap délelőtt egy kialudt tűz nyomaira és egy elhunyt emberre találtak egy családi házban Miskolcon, a Kapos utcában. Az eset miatt a vármegyei hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották. A tűz, amely egy kanapét érintett, a tüzelő- fűtőberendezésből kipattanó szikra miatt keletkezhetett, de a pontos részletek egyelőre nem ismertek” – írta levelében Dojcsák Dávid.

Kevesebb lakástűz

Füstérzékelővel csökkenthető lenne a tűzesetek száma.

Fotó: Fridél Gergő c. tű. főtörzsőrmester (Mezőkövesdi HTP)

„Tavaly kevesebb, összesen 19 beavatkozást igénylő esemény történt a vármegyében, azonban több volt a lakóingatlant érintő tűzesetek száma. 2022-ben az ünnepek alatt 7 tűzoltást és 12 műszaki mentést kellett végrehajtani a tűzoltóknak. Tavaly karácsonykor 6 épületet érintő tűzeset következett be, és egy ember sérült meg. A tűz keletkezési oka négy esetben a fűtéssel állt kapcsolatban” – tudatta kollégánkkal a tűzoltó százados.

Csendesen alakult

A vármegyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének elmondása szerint nem igazán volt mozgalmas a karácsony.

- Balesetek ugyan történtek karácsony napjaiban, amihez kollégáinknak ki kellett vonulnia, de egyik sem volt súlyos. Alapvetően csendesen alakult az ünnep. A tűzeseteknél pedig inkább a katasztrófavédelemnek jutott több munka. A martinkertvárosi halálesetet azonban általános közigazgatási rendtartás szerint vizsgáljuk mi is – mondta el érdeklődésünkre Varga Rudolf rendőr százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A mentők számára szintén nyugodtabban alakult az idei ünnep, ahogy ez általában lenni szokott.

„Borsod-Abaúj Zemplén vármegyében összesen 679 helyre hívták a mentőket idén karácsonykor, a rosszullétek, sérülések mellett széndioxid-mérgezés és számos közlekedési baleset helyszínére is riasztást kaptak. Általában a karácsony nyugodtabban szokott telni a mentőknél, ezúttal azonban a hívásszám megközelítette a hétköznapi esetszámot. Szilveszterkor rendszerint a nagyvárosokban van sok dolga a mentőknek, az ittasság, a balesetek minden évben gondot jelentenek. Bízunk benne, hogy idén másképp lesz” – válaszolta kérdésünkre Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR vezetője.

Átlag alatti hívásszám

A 112-es segélyhívószámon mindhárom szervezet elérhető, de egyikhez sem érkezett be kiugróan sok hívás idén karácsonykor.

- A bejelentések száma nem volt kiugróan magas, hasonlóan alakult mint a tavalyi időszakban. A nyár, illetve a szilveszter sokkal mozgalmasabb ennél, sőt, akár még egy hétköznap is – árulta el dr. Bóna Gyula rendőr alezredes, a miskolci Hívásfogadó Központ osztályvezetője. - Karácsonykor még az országos napi 12 ezres átlag hívásszám sem futott be. Ennek kicsivel több mint a fele, körülbelül naponta 6500 bejelentés igényelt valós beavatkozást. Nagyjából a hívások 55 százaléka érinti a mentőket, 40 százaléka a rendőrséget és a fennmaradó 5 százalék a katasztrófavédelmet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában