Online átverés

2022.12.14. 13:15

Több mint hatvanan estek áldozatul a csalónak

A sajókazai rendőrök országos koordináció keretén belül tettek pontot egy csalássorozat végére.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Üzletszerűen elkövetett csalás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egy 27 éves kunmadarasi nővel szemben. A csaló 2022. december 5-ét megelőző időpontban az online piactéren egy étrend-kiegészítő terméket hirdetett meg. A vevők - több mind hatvanan - előre elutalták a pénzt, esetenként tíz-, húszezer forintot, a terméket azonban nem kapták meg, az eladó pedig elérhetetlenné vált.

A rendőrök sikeres adatgyűjtésének köszönhetően az elkövetőt 2022. december 7-én Kunmadarason elfogták, majd előállították a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozók országos koordináció keretében zajló nyomozás eredményeképpen eddig 64 rendbeli csalás elkövetésével gyanúsítják a nőt, azonban nem kizárt, hogy a sértetti kör bővülni fog. 

A csaló közel egymillió forinttal károsította meg a sértetteket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utald előre a pénzedet!
  • A hozzátartozók figyelmeztessék idősebb rokonukat, ismerősüket, hogy az internetes vásárlásnál is legyenek óvatosak, kérjenek tanácsot egy-egy tervezett tranzakció előtt!

Csalások a kibertérben

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában