ítélet

2020.12.01. 19:00

Súlyosabb ítélet az idős ember bántalmazóknak

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Debreceni Ítélőtábla a vádlottak bűncselekményének minősítését megváltoztatta és azt, társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítására fogyatékossága miatt képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Ezért I.r. vádlott szabadságvesztés büntetését 15 évre, II.r. vádlott büntetését 20 évre súlyosította. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Bár az ügyész II.r. vádlottal szemben életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta, azonban a sértett nem vesztette életét, a cselekmény kísérleti szakban maradt, ezért a legsúlyosabb büntetés kiszabása nem indokolt. Az ítélőtábla a másodfokú eljárás során a tényállás kiegészítése érdekében bizonyítást rendelt el, melyben orvosszakértőt hallgatott meg. A bűncselekmény minősítésének változtatása és a minősítő körülmények indokolták a büntetések súlyosítását, amelyek a bíróság szerint a belső arányosságra is figyelemmel elégségesek a büntetési célok eléréséhez. Az ítélet jogerős.

Az elsőfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2020 júniusában L. J. I. r. vádlottat társtettesként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett testi sértés, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése, társtettesként elkövetett magánlaksértés és információs rendszer felhasználásával, társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. L. Zs. II. r. vádlottat társtettesként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett testi sértés, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése, társtettesként elkövetett magánlaksértés és információs rendszer felhasználásával, társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2017 novemberében, a késő esti órákban a sértett miskolci lakása előtt sétáltak el, amikor észrevették, hogy a ház egyik szobájában világos van és látták, hogy az általuk korábbról ismert idős férfi otthon tartózkodik. Elhatározták, hogy bemennek a házba és megszerzik az értékeit. A vádlottak az ajtót betörve jutottak be az ingatlanba. A sértett meghallotta a zajt, a bejárati ajtóhoz ment, mire a két férfi azonnal ütni kezdte a náluk lévő lécdarabokkal.

Ezt követően egy székhez kötözték, majd több órán keresztül, megalázó és kíméletlen módon bántalmazták, miközben pénzt követeltek tőle. A bántalmazások hatására a sértett elmondta, hol tartja az értékeit. A vádlottak elvették a férfi pénzét és a bankkártyáját, majd a lekötözött sértett száját leragasztották és elhagyták az ingatlant. A vádlottak a sértett bankkártyájáról felvett pénz egy részét ruhaneműkre és mobiltelefonra költötték A sértettet a szomszédja 2 nap elteltével a székhez kötözve, legyengült állapotban találta meg. A férfi a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló, a koponya bevérzéseivel járó, életveszélyes sérülést szenvedett. A vádlottak több órán keresztül, kitartóan és kíméletlenül bántalmazták a sértettet, minek következtében maradandó fogyatékosságot eredményező koponyasérülést szenvedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában