ítélet

2020.10.06. 17:30

Jogerős a kenyérsütő miatt meghalt kisfiú anyjának ítélete

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokon kiszabott, felfüggesztett fegyházat.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla elé került annak a 43 éves miskolci anyának az ügye, aki szorult anyagi helyzete miatt elektromos konyhai eszközökkel fűtött az otthonukban, ám ötéves kisfia ágya meggyulladt a kenyérsütőtől és bennégett a lakásban.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2020 júniusában B. G. S. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. Az ítélet ellen a védő enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott az általa nevelt négy kiskorú gyermekével élt Miskolcon. A házban a gázkazán biztosította a fűtést, de mivel rossz anyagi helyzetben voltak, a gázért úgynevezett feltöltőkártyával fizettek. 2019 februárjában a kártyáról elfogyott a pénz, és vasárnap lévén azt feltölteni sem tudták, a hideg téli idő miatt más fűtési módot alkalmaztak.

Az édesanyjával közösen használt szobában egy gofrisütővel fűtött, míg fia szobájába éjszakára egy elektromos kenyérsütőgépet vitt be, amelyet a gyermek ágyától öt centiméterre, a laminált padlóra tett. Bekapcsolta, a sütőrészét felnyitotta, hogy a meleg azon keresztül áramoljon kifelé. Gyermekét lefektette, és eltávozott a szobából. Hajnalban az ágytakaró rácsúszott a kenyérsütőre, ettől tűz keletkezett. A tűz átterjedt az ágyneműre, a matracra és a bútorzatra, melynek következtében a szoba teljesen lángba borult.

A vádlott asszony megpróbálta menteni a gyermekét, de a nagy füst miatt nem tudott bejutni a szobába, és mivel a tűz egyre hevesebben lángolt, az édesanyjával együtt ki kellett menekülniük a lakásból. A gyermekszobában alvó ötéves gyermek felébredt a tűzre, megpróbált menekülni az ablak irányába, de a szobából már nem jutott ki. Közben egy járókelő is észlelte a tüzet, és értesítette a tűzoltókat, és próbálta menteni a házban lévőket, de a kisgyermeket neki sem sikerült kihoznia. A gyermek olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Mint írtunk róla a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség nem támogatta az elsőfokú ítélet enyhítését, mivel azt így is méltányosnak találták, és a gyermek halálát okozó gondatlan szülői magatartás indokolatlanul méltányos megítélése az általános megelőzés ellen hatna. A Debreceni Ítélőtábla keddi határozatában helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely így jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában