csalók

2020.10.08. 14:00

Idős embereket szemelnek ki

Többféle módszer létezik, amivel bejutnak az ingatlanba, ott pedig viszik, amit tudnak.

Horváth Imre

Forrás: Kazincbarcikai RK

Megugrott a megyénkben az unokázós csalások száma, írtuk múltkoriban, figyelmeztettük az idős embereket erre a típusú bűncselekményre. Van azonban egy másik fajta is, amelynél az elkövetők kifejezetten az idős emberekre specializálódnak, és amelynek szintén több károsultja is volt az elmúlt hetekben. Ez a lopás vagy kifosztás, amikor az idős emberek hiszékenységét használják ki, illetve azt, hogy a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képesek. Bejutnak a lakásába, és az idős figyelmét elterelve szerzik meg az értékeit.

A módszerek között szerepel a házaló árus, amikor szolgáltatók munkatársának adják ki magukat, vagy amikor a szociális érzékenységet kihasználva jutnak be a lakásba. Mindháromra volt példa megyénkben a közelmúltból.

Pénz a plüsselefántban

Kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy budapesti és egy tápióbicskei férfival szemben. A gyanúsítottak különféle termékeket kínáltak eladásra egy miskolci családi ház tulajdonosának. A házalók az idős ember figyelmetlenségét kihasználva ékszert, készpénzt, valamint egy pénztárcát tulajdonítottak el, közel másfél millió forint kárt okozva. A rendőrök a nyomozás eredményeként hamar elfogták a férfiakat.

Lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság három helyi nővel szemben. A gyanúsítottak becsengettek egy helyi lakásba. A tulajdonos a csengetésre a lakás ajtaját nyitva hagyta, és kiment a lépcsőház elé. Az egyik nő szóval tartotta a házigazdát, míg a társai a nyitott ajtón bejutva a lakásból több mint ötezer eurót és nyolcszázezer forint készpénzt tulajdonítottak el. A rendőrök az elkövetőket négy napon belül azonosították, elfogták. A nyomozók lefoglalták az eltulajdonított készpénzt is, ami bele volt varrva egy plüss játék elefántba, majd visszaadták a jogos tulajdonosának.

Szintén kifosztás miatt folytat eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy sajóbábonyi férfival szemben, aki egy helyi idős asszonyt ejtett tévedésbe úgy, hogy magát egy szeretetszolgálat munkatársának adta ki. A férfi az idős hölgy figyelmetlenségét kihasználva ellopott a házból egy pénztárcát, benne pár ezer forinttal. A bejelentést követően a rendőrök azonosították, a férfi beismerő vallomást tett.

A megyei rendőr-főkapitányság arra kéri a lakosságot, válassza inkább a megbízható, garanciával rendelkező termékeket, szolgáltatásokat. Ne engedjenek be idegent a lakásba! Ne mutassák meg senkinek, hol tárolják a pénzt, azt ne a házaló előtt vegyék elő, és csak akkora összeget készítsenek elő, ami a termék árát fedezi! Bármilyen szolgáltató munkatársától kérjenek fényképes igazolványt! Adománygyűjtéssel kapcsolatban kérjenek postai csekket, és azon fizessék be a felajánlani kívánt összegüket, amit előzetesen hozzátartozójukkal egyeztessenek!

(A borítóképen: A nyomozók a lefoglalt pénzzel és a plüsselefánttal)

Kapcsolódó cikk:

Áldozatok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában