Ítélet

2019.12.03. 17:36

Életfogytiglan a kenézlői gyilkosnak

Bottal verte agyon élettársát és annak testvérét egy férfi, aki az utolsó szó jogán sajnálta a történteket.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Miskolci Törvényszék azt a férfit, aki még 2018. februárjában ölte meg élettársát és annak nővérét. A férfi legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra, büntetését fegyházban kell letöltenie. A közügyektől tíz évre tiltották el és a tetemes, 3,6 millió forintos perköltséget is ki kell fizetnie.

A keddi tárgyaláson előbb dr. Jogg Zsolt ügyész mondta el perbeszédét, amelyben fölidézte, a holttesteket a hozzátartozók fedezték föl, majd értesítették a vádlott rokonait, ennek következtében színvallásra kényszerült és beismerte tettét előbb családjának majd a rendőrjárőrnek is. Később többször megváltoztatta vallomását, azt állítva, nem követte el a gyilkosságokat, majd, hogy nem emlékszik rá, aztán azt állította, bántalmazták a nők, legutoljára pedig, hogy epilepsziás rohama volt és akkor ölt.

Kitért az eset részleteire is, hogyan ismerkedett meg egymással a férfi és a későbbi áldozat, hogyan fogadták a nő családtagjai, milyen életvitelt folytatott, hogyan féltékenykedett és hogyan költöztek az áldozat nővéréhez. Elmondta, a férfi nem szeretett dolgozni, ingyenélőnek tartották, gyógyszereket szedett. Szerény körülmények közt éltek ketten, majd hárman. A nő azonban elhidegült tőle és elküldte. A tettes azt állította, azért támadt vita köztük, mert nyomorogtak és lopásra akarták kényszeríteni, de a helyszíni szemle szerint volt elég élelmük, s a nőket rokonaik segítették, így ez nem volt igaz. Aznap, amikor kitették volna a szűrét, egy akácfa bottal agyonverte a nőket, rájuk zárta az ajtót, elégette cipőjét, a botot elrejtette, majd rokonaihoz ment. Vallomásaiban emlékezetkiesésre hivatkozott, de a szakértők szerint sem gyógyszerei, sem betegsége nem jár ilyennel. Az viszont igaz rá, hogy indulatvezérelt személyiség. Az ügyész szerint a bot használata, az erős ütések, az ismétlődő, elhúzódó ütlegelés, a nyomok eltüntetése arra utal, gyilkosság volt a szándéka.

Dr. Zvolenszki Piroska, a vádlott védője szerint védence ügyében enyhítő körülmény, hogy a férfi nagyon sajnálja és megbánta tettét, bocsánatot kért az áldozatok rokonaitól. Mint mondta, a szakértői vélemények szerint a férfi beszámítható, az azonban tagadhatatlan, hogy pszichogén rosszullétei vannak. A börtönben is voltak ilyenek és szuicid hajlama is bebizonyosodott.

A vádlott, T. István az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki, hogy elkövette a gyilkosságokat, mint mondta, szerette elhunyt élettársát. A gyilkosság részleteire nem emlékszik.

Dr. Horváth Mária bíró az ítélet indoklásakor kifejtette, a férfit ingyenélőként jellemezték az elhunytak rokonai, de megtűrték. Hogy mi történt a gyilkosság idején, azt a második vallomása alapján tudni. Egy héttel a cselekmény előtt költöztek újra Kenézlőre, de észrevette, hogy a párja, Ilona gyakran csetel, ezért féltékeny lett. A két nő el akarta küldeni a házból, dulakodnia kezdtek, ő egy husánggal ötször, illetve hatszor fejen ütötte a sértetteket, akik súlyos koponyasérüléseket szenvedtek, egyiküket az orvosok sem tudták volna megmenteni. Nem volt jogos védelmi helyzetben, a nők nem bántották a bottal, ő viszont szabadjára engedte a dühét. Nem helytálló, hogy arra hivatkozott, hogy nem emlékszik a történtekre, hiszen a tárgyalásokon sok részletről beszámolt. A pszichogén rosszullét sem igaz, akkor ugyanis pont aktív az ember. Elfogadta enyhítő körülményként, hogy élettársán még próbált segíteni, erről árulkodik a nő megtalálási helyzete. Enyhítő körülményként értékelte a részbeni, ténybeli beismerő vallomást, a szerelemféltést, az időmúlást, a férfi személyiségzavarát. Ezért nem negyven évben határozta meg a feltétele szabadonbocsátás idejét. Súlyosító tényező a férfi életvitele, büntetett előélete, hogy épp elítélték és másik eljárás is folyt ellene, hogy közeli hozzátartozóját ölte meg. Az ítéletet az ügyész elfogadta, vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában