Nehéz ügy...

2024.07.10. 07:00

Van-e, aki leszedje a nyári gyümölcsöket?

A gyümölcsszedés ebben a hőségben embert próbáló munka, és egyre kevesebben akarnak a mezőgazdaságban dolgozni.

Édes Richárd

Sárgabarack a miskolci Búza téri piacon

Fotó: ÉM

A mezőgazdaságban egyre nagyobb nehézséget okoz az idénymunkások hiánya. Sajtóhírek szerint van olyan gazda az országban, aki akár napi 20 ezer forintot is fizetne, ha valaki vállalná a gyümölcsszedést, de nincsenek jelentkezők a nagy melegben. A vármegyénkbeli helyzetről kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnökét, Taskó Józsefet.

Eltűntek az idénymunkások

A gazdálkodók nem találnak napszámosokat, mert a fiatalok közül egyre kevesebben akarnak a mezőgazdaságban dolgozni. A mezőgazdaságban manapság szinte "kilátástalan küldetés" olyan idénymunkásokat találni, akik vállalnák a nyári gyümölcsök és zöldségek szedését. Mert rendszerint sok pénzt akarnak keresni, és a magyar mezőgazdaságban erre most nem nagyon van lehetőség. 

A gyümölcsszedés ebben a hőségben embert próbáló munka. Ez szerepet játszik abban, hogy kevesen tudják vállalni

 - kereste a probléma gyökerét Taskó József.

Másrészt az anyagi okok is fennakadást okozhatnak a mezőgazdaságban. A szektornak jelenleg nincs olyan jó jövedelmezhetősége, mint a kereskedelmi szektornak.

Az agrárszakember szerint a magyar mezőgazdaságot is elérte az a pénz- és munkaerőhiány, amely más iparágakban, például az építőiparban már régóta érezteti a hatását, és fennakadásokat okoz a feladatokban.  „Aki csak mezőgazdasági termelésből él 2024-ben, az a legtöbbször elenyészően kevés jövedelmet tud termelni, így nem is tud magas fizetést adni az idénymunkásoknak”- mutat rá a gyümölcsszedők hiányának okára a NAK Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke. 

Mi okozza az alacsony jövedelmeket?

Taskó József szerint a kialakult nehéz helyzet az elmúlt évek mezőgazdasági folyamatainak az eredménye: „A 2022-es aszály miatt súlyos veszteségeket könyvelhettek el a termelők. A problémák nyomán meredeken megemeltek a nyersanyagárak. Nagyjából ötszörösére nőtt a nitrogénműtrágya ára, és a vetőmagok miatt szintén mélyebben kellett a zsebükbe nyúlnia a gazdáknak.”

2022-ben magasak voltak a terményárak. Csak Taskó József szerint ekkor nem volt mit eladni, mert a gazdák az aszály miatt jóval kevesebb terményt tudtak betakarítani. 2023-ban rengeteg behozott ukrán termék nehezítették a magyar mezőgazdaság helyzetét, és ezek a tényezők okozzák a szektor jelenlegi válságát. 

A forróság sem segít...

Az öntözés megoldás a hőségben, de számos gazda számára ez hatalmas beruházást jelent. Ilyenkor Taskó József szerint az öntözés fejlesztésére kiírt pályázatok jelenthetnek megoldást.

A forróság elsősorban a tavaszi kultúrákat veszélyezteti. A napraforgó még bírja a nagy forróságot, a kukoricát azonban egyre jobban megviseli a hőség. Az almára, a körtére is kockázatos lehet az aszály, utána mindig sokkal gyengébb a termés. A dinnye ellenben szereti a meleget, megfelelő öntözéssel jól működhet a termesztése. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!