Nem leszünk híján gyümölcsnek

2024.05.15. 07:00

Kifut az eperszezon, itt a cseresznye és hamarosan érkezik a barack is

A szokásosnál melegebb időjárásnak köszönhetően hamarabb elérhetővé válnak a tavasz és a kora nyár kedvelt gyümölcsei, mint általában.

Gárdonyi Edina

Eper a Búza téri piacon

Fotó: Vajda János

A boon.hu április végén már beszámolt a köznyelvben eperként ismert szamóca áráról, akkor még 2000 forint körüli áron lehetett beszerezni a tavaszi szezon kedvelt gyümölcsét, ha ragaszkodott a magyar áruhoz a vásárló. Néhány hét alatt csökkent az ára, jelenleg 1200 és 1800 forint között mozog. Nagy László, aki már közel húsz éve a Búza tér egyik standjának tulajdonosa elmondta, hogy jelenleg 1600 forint náluk egy kiló szamóca, azonban megjegyezte, hogy voltak olyan időszakok is, amikor ennél kedvezőbb áron lehetett beszerezni a gyümölcsöt. Az ára, mint szinte minden szezonális gyümölcsé, változó, és mivel már csak egy-két hétig tart a szezon, egyre nehezebb hozzájutni. A fő szezon után ismét jóval drágábban lehet majd megvásárolni.

Már várják a barackot

A korai meleg időjárásnak köszönhetően már elkezdődött a cseresznyeszezon is, ami jelenleg 1500-2000 forint körüli kilóáron kapható. Nagy László elmondása szerint, ahogy a termés bővül, várhatóan ennek az ára is csökkenni fog. Heteken belül pedig a barack is megérkezik a piacokra, szintén jóval hamarabb, mint az megszokott lenne. A barack várhatóan nagyon népszerű lesz az idén, hiszen a tavalyi évben a termés 90 százaléka lefagyott májusban, tavalyelőtt is csak 50 százaléka maradt meg a várható termésnek, mondta el portálunknak márciusban Vladár Gábor családi vállalkozó. 

Nagyobb kínálat, alacsonyabb ár

A korai érés nem befolyásolja a gyümölcsárakat, de a bő termés a fogyasztóknak kedvezhet, hiszen a nagyobb kínálat általában alacsonyabb árakat eredményez. Összességében a szezonális gyümölcsök ára dinamikusan változik, ami a piaci kínálattól és az időjárási körülményektől is függ.

Nem eper, hanem szamóca

Az eper és a szamóca két teljesen más gyümölcs és amire eperként utalunk, annak az elnevezése valójában szamóca. Az eper az eperfa termése, hazánkban két faja elterjedt, a fehér és a fekete eperfa. Ezzel szemben a szamóca a rózsafélék családjának Fragaria nemzetségébe tartozik, és a föld közelében nő. A földi eper elnevezés tehát tévesen, valószínűleg a szamóca élőhelye miatt is ragadt meg a köznyelvben, olvashatjuk az Agrárszektor cikkében az elnevezések keveredéséről a magyarázatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!