Adó 1%

2024.04.10. 11:30

Több mint 15 milliárd forint sorsa a tét

Évről évre egyre többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át valamilyen civil szervezetnek, de még mindig nagyon sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Gárdonyi Edina

Fotó: Huszár Márk

Az egyik legegyszerűbb módja az adományozásnak, ha az adóbevallásban felajánljuk adónk 1%-át egy civil szervezetnek. Bár személyenként nem tűnik jelentős segítségnek, de hatalmas támogatás lehet a szervezetek számára: akár egy életmentő orvosi eszköz, akár néhány heti eledel, állatorvosi költségek fedezése a folyamatosan nehézséggel küzdő állatmentő szervezetek számára, akár rászoruló vagy beteg emberek támogatásának szempontjából is minden felajánlás számít.

A mentők az élen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden évben nyilvánosságra hozza az SZJA felajánlásban részesült civil kedvezményezettek listáját, az őket megillető összeget és a kedvezményezett javára érvényesen rendelkezők számát. 2023-ban a legmagasabb összeget az adózók felajánlásaiból az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kapta: 40556 fő felajánlásából 336 810 498 forint érkezett számukra. 

A NAV listája alapján a legtöbben betegápolással, gyermekekkel foglalkozó alapítványoknak, illetve állatmentő civil szervezeteknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. 

Az állatokkal foglalkozókat támogatjuk

A miskolci kedvezményezettek közül a legmagasabb összegeket két állatokkal foglalkozó szervezet kapta: a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványt és a Miskolci Állatsegítő Alapítványt, ismertebb nevén a MÁSA-t támogatták a legtöbben. 

A Baráthegyi Vakvezetők 91 824 603 forint támogatást kaptak 10 979 felajánlásból, míg a MÁSA munkáját 66 127 377 forinttal támogatta 8394 adózó. Vármegyénkben jellemzően sok kisebb összeg gyűlik össze oktatási intézmények alapítványainak, sportegyesületeknek, betegekkel, szociális segítségnyújtással foglalkozó szervezeteknek. 

2023-ban az előző évnél több, 1 819 715 fő rendelkezett valamelyik civil szervezet javára, összesen több mint 15 milliárd forint összeggel tudták így segíteni a kedvezményezetteket. Idén a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024. május 21-éig lehet nyilatkozni, az SZJA-bevallástól függetlenül is.

Mit jelent az 1+1%?

Az első 1% civil szervezetnek, ebben az esetben a civil szervezet adószámát, a második 1% vallási közösségnek vagy – az idei évtől – kiemelt költségvetési előirányzatnak adományozható, ekkor a technikai számot kell megadni. Idén a kiemelt költségvetési előirányzat a Nemzeti Tehetség Program.

Amennyiben a technikai számos 1%-ról nem nyilatkozik, a 2018-ban (a kiemelt költségvetési előirányzatra nézve 2021-ben) és azt követő években technikai számra tett nyilatkozatokat a NAV 2024-ben és utána is figyelembe veszi, mindaddig, amíg a rendelkező nem ad be újabb nyilatkozatot vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

A civil kedvezményezettek javára évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe az adóhivatal.

Az SZJA 1+1%-áról rendelkező dönthet úgy, hogy az adóhivatal közölje nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel. Az adatok megadása és az adatkezelési hozzájárulás önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.

Amit érdemes tudni 

2024 januárjától a rendelkezők a NAV honlapján azt is megtekinthetik, hogy az idén megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott összegből. Amennyiben valaki rendelkezik elektronikus tárhellyel, tájékoztatást kap a felajánlott összeg kiutalásáról.

Fontos információ, hogy nem minden civil szervezet jogosult a felajánlásra, a 2024-ben támogatható szervezetek listája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán érhető el.

Az szja 1+1%-áról – függetlenül a bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

A nyilatkozat legegyszerűbb elektronikusan nyújtható be az eSZJA webes felületen, online kitöltve, vagy az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve vagy külön, a 23EGYSZA-nyomtatvány kitöltésével.

Papír alapon benyújtható postán keresztül vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain a bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve, az e-SZJA-felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton, a 23EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!