Kertészkedés

2024.04.09. 11:30

Berobbant a kiskertszezon - közel 20 millió csomag vetőmagot használunk fel

Itt a jó idő és beindul a hobbikertészkedés szezonja. Mire érdemes odafigyelnünk ahhoz, hogy a kertészkedés kifizetődő hobbi legyen és valóban élvezhessük munkánk gyümölcsét.

Galambos Eszter

Vetőmag vásárlás a miskolci Kertész Áruházban

Fotó: Vajda János

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a színes tasakos kiskerti vetőmagokból mintegy 20 millió darab talál gazdára, mintegy 5 milliárd forint értékben ebben az időszakban. A legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajokat vásároljuk. Van miből válogatni, hiszen a hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. 

Legnagyobb mennyiségben a klasszikus zöldségfajok - sárgarépa, petrezselyem, uborka, cékla, cukkini, zöldborsó, csemegekukorica - vetőmagjai találnak gazdára. A gasztrokultúra fejlődésével megnőtt azonban a kereslet a különleges zöldségfélék: chilipaprikák, koktélparadicsomok, salátafélék, valamint a fűszernövények közül a lestyán, a kapor és a bazsalikom számos fajtája iránt.

Kedvelt és könnyű a paradicsom

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, a kezdő kertészkedőknek érdemes  a paradicsom, borsó és bab vetőmagokkal próbálkozni. A paradicsommal nincsen nehéz dolgunk, mert ha a termését elhullajtja ősszel, az tavasszal magától is több palántát hajt. Alapból is a paradicsomra, uborkára, paprikára figyelhető meg a nagyobb kereslet, hiszen a magyar ember zöldségként nagyon szívesen fogyasztja őket, ezért nagyobb mennyiségben termeli is ezeket a növényeket.

Természetesen a chilipaprikának is van létjogosultsága, de azt inkább élvezeti forrásként fogyasztjuk egy, két magot vagy palántát ültetve, kisebb mennyiségben. Az egyesület által szervezett magbörzéken az a tapasztalat, hogy a helyben klimatikusan alkalmazkodott fajták sikeresebben teremnek.

Figyeljünk a tárolásra

Fontos figyelnünk arra is, hogy a tasakos vetőmag megfelelő tárolási körülmények között őrzi meg csírázóképességét az érvényességi idején belül. Felhasználásig száraz, hűvös körülmények között kell tárolni. Nem célszerű hűvös, dohos, magas páratartalmú helyiségben tartani a tasakokat.

F. Nagy Zsuzsanna biokertész figyelmeztet, hogy ha valaki kezdő hobbikertész, az mindenképpen tartsa be a tasakon található utasításokat. Hozzáteszi azonban, hogy a klímaváltozás miatt az ültetési időpontok is változathatók. Most az tapasztalható, hogy április van ugyan, de a májusi időjárásnak megfelelőek a körülmények, ezért ha valaki bátrabb próbálkozhat olyan magok ültetésével, melyeket csak egy hónap múlva vetne el. 

Segítséget kaphatunk

Aki szeretne bővebb információkat kapni a témával kapcsolatban, az a héten az egyesület ökoklubjában megteheti. A Zöld Kapcsolat Egyesület mag - és palántabörze eseménye, április 12-én pénteken, 16.30-tól a a Kossuth utca 13. szám alatt lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!