Segítség

2024.02.08. 15:13

Tudásmegosztó konzultációt tartottak- Fotók

Az eseményen az Állami Számvevőszék tanácsokkal látta el a civil szervezetek képviselőit.

Ujlaki Attila

A civileket segítette a rendezvény

Fotó: Bujdos Tibor

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa, valamint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) civil szervezeteket érintő tudásmegosztó konzultációját tartották Miskolcon csütörtökön. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a következő hónapokban az ország össze vármegyében tudásmegosztó konzultációkat szervez – erről már Palik Zoltán, az Európai Regionális Szervezet szakami vezetője beszélt a boon.hu-nak. 

Tudásmegosztóként szervezik

Az esemény célja az volt, hogy a civil szervezetek felelősen tudjanak gazdálkodni és ehhez az ÁSZ, mint felügyelő szervezet minden segítséget megadjon számukra.

„Javarészt pályázati pénzekkel gazdálkodnak a szervezetek és ezeket az alkalmakat egyfajta tudásmegosztóként szervezzük, ahol szakami segítséget és útmutatást kapnak a szervezetek képviselői” – mondta. Megtudtuk tőle: nagyobb szerepe van a tanácsadásnak és a segítségnyújtásnak a szervezetek életében.

Segítő kezet nyújtanak

„Számunkra azért volt fontos ez az alakom, mert az ÁSZ szövetségesnek számít és azon dolgozunk, hogy a szervezetek minél könnyebben tudjanak eleget tenni az admisztrációs elvárásoknak” – mondta Palik Zoltán. Azt is hangsúlyozta, hogy nem csak az ellenőrzésről volt szó, hanem arról is, hogyan célszerű vezetni egy szervezetnek a gazdálkodását. 

„A civil szervezetek gazdálkodási tevékenységével (számviteli-, pénzügyi- és gazdálkodási) összefüggésben az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatok megosztásával és jó gyakorlatok bemutatásával segítséget nyújtott a civil szervezetek számára ezen az alkalmon” – mondta. „A civil szervezetek vezetői nemcsak a szervezeti és gazdálkodási kereteket meghatározó jogszabályi kötelezettségeknek kell, hogy eleget tegyenek, hanem olyan felelős magatartást is kell tanúsítaniuk, mely támogatja, hogy az általuk irányított szervezet a közpénzekkel való átlátható, elszámoltatható gazdálkodás követelményeinek is megfeleljen” – részletezte Palik Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!