Agrometeorológia

2023.11.04. 15:30

Hajnali fagyok jönnek, de ez még nem árt a friss hajtásoknak

Az őszi mélyszántás és talajlazítás az aktuális teendő a földeken.

Pap Gyula

A kukorica aratása a vége felé jár vármegyénkben

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az elmúlt két hét enyhe, de gyakran csapadékos időjárása kedvező feltételeket teremtett az őszi vetésű gabonák korai fejlődéséhez. Bár az Alföldön, különösen délkeleten jóval kevesebb csapadék hullott, mint az ország többi részén, a talajok feltöltődése mindenütt elkezdődött, és az előttünk álló egy hétben tovább halad ez a folyamat. Hirtelen drasztikus lehűlés nem várható, de fokozatosan egyre hűl az idő, a jövő héten már a talajmenti fagyok sem lesznek ritkák.

Rontott a minőségen

– A legtöbb helyen már befejeződtek az őszi betakarítási munkák, a kukorica aratása is a vége felé jár – mondta el Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az őszi mélyszántás és talajlazítás az aktuális teendő a földeken. A várható 5-6 fok körüli talajmenti fagy nem tűnik veszélyesnek, de ha ezen érték alá megy a hőmérséklet az már árthat a friss hajtásoknak – tette hozzá a szakember.

Az őszi vetéseknek nagy szüksége volt az esőre, de az elmúlt tíz nap gyakran csapadékos időjárása rontott a termésminőségen. A repce igen jól fejlett, többnyire 6-8 leveles állományok a jellemzőek, a fejlődésében sokat jelentett már a szeptember végi eső is. Október első felében azonban sokfelé ismét kiszáradt a talaj, a búza vetéséhez, valamint a csírázáshoz, keléshez igen jól jött a meleg mellett a csapadék. Az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, néhol 3-5 leveles állapotban van a vetés időpontjától függően.  

A folytatásban is csapadékos marad időjárásunk, és emellett lassú lehűlés veszi kezdetét. Szombaton átmenetileg száraz időben lesz részünk több órás napsütéssel, majd vasárnap újabb frontrendszer okoz átlagosan 5-10 mm csapadékot eső, zápor, zivatar formájában. A jövő hét első felében csökken a csapadékhajlam, de helyenként ekkor is előfordulhat eső, zápor, a hét első napjaiban akár zivatar is. Összességében az előttünk álló héten 15-35 mm csapadékra számíthatunk, északon és nyugaton valószínű a nagyobb, délen és keleten a kisebb mennyiség. A legmelegebb órák hőmérséklet jellemzően 12 és 17 fok között alakul majd, ennél pár fokkal melegebb a déli, délkeleti országrészben lehet a hét második felében. 

Az éjszakák hőmérséklete a hét végéig nem változik számottevően, a felhős hajnalokon és tájakon 10 fok körül, a derült éjszakákon 4-7 fok között alakulnak a minimumok, de a jövő hét elejétől megjelennek a talajmenti fagyok is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!