Üzleti fórum

2023.09.19. 16:21

Keresik az együttműködés további lehetőségeit

Hollandia gazdasága rendkívül vonzó a kereskedelem, illetve a beruházás szempontjából is.

Pap Gyula

Fotó: Pap Gyula

Holland Üzleti Fórumot tartottak kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Holland Királyság Nagykövetsége szervezésében Miskolcon a BOKIK Székházban.

Szükséges a kapcsolatépítés

A program Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntőjével kezdődött. Az elnök kifejtette a vármegye nagyon mélyről indult az egykori bányászat és vaskohászat után ma az autógyártás és a modern vegyipar egyik fellegvára. Ahhoz, hogy az ipari struktúránk tovább szélesedjen, erősödjön minden olyan nemzetközi kapcsolatra kiemelten szükség van amely lehetőséget teremt export-import kapcsolatok megvalósítására, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére, turisztikai aktivitás erősítésére – emelte ki az elnök. 

A Holland Királyság Nagykövetségének bemutatkozása keretében Désirée Bonis, Hollandia nagykövete tartott előadást. Többek között elmondta: Hollandia gazdasága rendkívül vonzó a kereskedelem, illetve a beruházás szempontjából a külföldiek számára is. A magyar-holland kereskedelmi mérleg 13 milliárd euró, mely egy év alatt 14 százalékkal növekedett. Hollandiában 17 millióan élnek és az ország mérete körülbelül fele Magyarország területének. A Világgazdasági Fórum felmérése szerint Hollandia a világranglista ötödik helyét foglalja el a legversenyképesebb gazdaságok rangsorában. Az innovációt illetően pedig a negyedik Európában – hangsúlyozta a nagykövet. 

Szabó Éva, a Holland Nagykövetség Kereskedelemfejlesztési Vezető Tanácsadója előadásában kifejtette, hogyan kössünk üzletet holland cégekkel. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara történetét, munkáját Dr. Szécsiné Bányai Ilona, a BOKIK gazdaságfejlesztési és nemzetközi kapcsolatokért felelős szakigazgatója ismertette. 

A Holland-Magyar Kereskedelmi Kamarát pedig Rakos-Szegleti Beáta, a Dutcham ügyvezető igazgatója mutatta be. A cégalapításról és az adózási jogszabályokról Hollandiában Foppe Andriesse a DBH Csoport üzletfejlesztési tanácsadója beszélt. A program során Jeroen van Drunen és Lennard de Klerkholland vállalkozók az Irota EcoLodge nevezetű több éve működő klímasemleges szálláshelyekről, turisztikai vállalkozásuk alapjáról beszéltek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!