Lezárult a foglalkoztatási paktum

2023.09.06. 10:50

Hátrányos helyzetből lett éllovas a vármegye

A projekt eredményei a foglalkoztatottság növelése és az elvándorlás csökkentése a vármegyében.

Ujlaki Attila

Schirger György, a közgyűlés jegyzője

Fotó: UA

A „Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” (paktum) TOP-os projekt Paktumszervezetének záró ülését tartották szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei közgyűlés dísztermében.

Schirger György, a közgyűlés jegyzője arról beszélt, hogy a 2016-ban indult paktumiroda többek között közreműködött a partneti kapcsolatok létrehozásban a vármegyében, és közvetített a paktumszervezettel együttműködő cégeknek. 

„Nyugodtan beszélhetünk sikeres teljesüléséről” – mondta. Ismertette, hogy a projekt 11,1 milliárd forint összköltséggel 8500 fő képzését és munkabérét fedezte, valamint több ezer munkahely megőrzésében is közbenjárt. 

Fontos, hogy tudunk a vármegyénkbe érkező vállalatok számára munkaerőt biztosítani, és azt is le kell szögezni, hogy sereghajtóból nőttük ki magunkat

– hangsúlyozta. Arra is rámutatott, hogy a vármegye eredményei a foglalkoztatottság növelése és az elvándorlás csökkentése az elmúlt évek mutatói. „A főbb mutatók számai magukért beszélnek, és ha a folytatás felől nézzük, akkor nagyon nehéz időszak elé nézünk, de a paktum lezárási számai azt mutatják, hogy jó úton járunk” – mondta.

Már útban a következő projekt

Menyhárt Szabolcs, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója arról beszélt, hogy egy hosszú útnak értek a végére. 

„Ez az időszak bebizonyította, hogy a szakma és a kormányhivatal kiváló együttműködést tudott mutatni” – mondta. Hozzátette: nagyon fontos lépéseket tettek a vármegyei foglalkoztatási térképen, hogy a hátrányos helyzetből éllovas legyen a vármegye foglalkoztatási mutatója. 

Nagy öröm számunkra, hogy az országos munkanélküliségi ráta 2 százalékra ment le az esetünkben, ami az országos szint alatt van

– húzta alá. Arra is kitért, hogy a vármegye nagyon fontos szereplője lett az ország gazdasági térképén. „Ez a paktum ugyan lezárult, de már útban van egy következő” – ismertette. Végül a paktumszervezeti tagok egyhangúan elfogadták a projekt zárszámadását.

A foglalkoztatottság növelése állt a középpontban

A projekt célja: az egész vármegyére kiterjedően képzési és foglalkoztatási programok megvalósítása a köz- és gazdasági szféra partnerségében, a hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedésének segítése. A projekt vezetője a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata volt és a konzorciumi tagok: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzati Hivatal és a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. A projekt preferálja a hátrányos helyzetűek és inaktívak munkaerő-piaci részvételét, a képzéssel egybekötött munka-tapasztalatszerzést. A bértámogatáson túl támogatja a célcsoport utazását, a TOP és GINOP ERFA prioritásaiból megvalósuló vállalkozás-fejlesztések humánerőforrás igényeit. A projekt hangsúlyt helyez a megyei munkaerőpiac védelmére.

A teljes foglalkoztatottság a cél

A teljes foglalkoztatottság fontos a gazdaság számára számos okból. A termelékenység növekedése miatt fontos gazdaságstratégiai szempont. A teljes munkaerő-potenciált kihasználják, azaz nincs jelentős munkanélküliség, akkor a gazdaság nagyobb termelékenységet érhet el. Mindenki munkával foglalkozik, így a termelési folyamatok gördülékenyebbek és hatékonyabbak lehetnek. A teljes foglalkoztatottság hozzájárul a gazdasági növekedéshez. Az embereknek munkájukból származó jövedelemmel rendelkeznek, amit fogyasztásra költenek, ami serkenti a keresletet és a gazdaságot. A foglalkoztatottak jövedelemadót fizetnek, és a munkáltatók is járulékot fizetnek a munkavállalóik után. Ezek az adóbevételek segítik finanszírozni a kormányzati kiadásokat, például az oktatást, az egészségügyet és az infrastruktúrafejlesztést. A magas munkanélküliség társadalmi feszültségeket és instabilitást okozhat. A teljes foglalkoztatottság hozzájárul a társadalmi stabilitáshoz, mivel az embereknek van munkájuk és jövedelmük, így kevésbé hajlamosak a gazdasági nehézségek miatti elégedetlenségre vagy szociális problémákra. Ha a munkanélküliség magas, akkor a képzett munkaerő hajlamos lehet elhagyni az országot vagy más területeken találni munkát. A teljes foglalkoztatottság segít megőrizni a szakképzett munkaerőt, ami fontos az innováció és a gazdasági versenyképesség szempontjából. A munkavállalók, akik munkaviszonyban állnak, hozzájárulnak a társadalombiztosítási rendszerek fenntartásához (például nyugdíj, egészségügyi biztosítás – a szerk.). Ha több ember van foglalkoztatva, akkor a terhek megoszlanak és csökkenhetnek. Ezen okok miatt a teljes foglalkoztatottság egy fontos cél a gazdaságpolitika szempontjából, és a magyar kormány több intézkedést és programot alkalmaz annak érdekében, hogy növeljék a foglalkoztatottságot és csökkentsék a munkanélküliséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!