NAV

2023.09.01. 15:00

Az adómentességnek is van határa

Egy ideje már jogszerűtlenül számlázott egy alanyi adómentességet választott egyéni vállalkozó, ami a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) az online érkező adatokból tűnt fel.

Boon.hu

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Simon Kadula

Az online pénztárgépek adatai és az online számlaadatok alapján a NAV naprakészen látja, hogy egy vállalkozás mivel foglalkozik, mekkora forgalmat bonyolít, mely partnerétől mekkora bevételre tesz szert. Az adatbázisokból pontosan látható az is, hogy egy alanyi adómentességet választott vállalkozó mikor, melyik ügyletével lépi át az adómentesség értékhatárát, ami naptári évenként 12 millió forint. Az efölötti bevétel után fel kell számítani, be kell vallani, és meg kell fizetni az áfát.

Nem így tett az az egyéni vállalkozó, akinek év elejétől számított bevétele meghaladta az adómentességi értékhatárt. A revizorok vizsgálata több millió forint áfahiányt tárt fel, amiről tájékoztatták a vállalkozót, aki a számlák javítása, az áfabevallások pótlása mellett az elmaradt adót befizette, tájékoztatta portálunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!