Program

2023.07.30. 08:00

Az energiaválságra keresnek megoldásokat

Aktuális társadalmi és gazdasági problémára keres megoldásokat európai szinten az Európai Unió European Institute of Innovation and Technology (EIT) Raw Materials tudásközpontja: arra, hogy milyen formában csökkenthető az európai gazdaság nyersanyagfüggősége, illetve milyen technológiai megoldásokkal fokozható a kutatási és innovációs tevékenységek hatékonysága a nyersanyaghiánnyal és a nyersanyagellátással kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében. A projekt a Miskolci Egyetem koordinálásával valósul meg.

Boon.hu

Miskolci Egyetem

Az Európai Unió European Institute of Innovation and Technology (EIT) Raw Materials tudásközpontja egy nagyon aktuális társadalmi és gazdasági problémára keres megoldásokat európai szinten, azaz arra, hogy milyen formában csökkenthető az európai gazdaság nyersanyag függősége és milyen innovatív ötletek és technológiai megoldásokkal fokozható a kutatási és innovációs tevékenységek hatékonysága a nyersanyag hiánnyal és a nyersanyag ellátással kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében. 

Magyarország számára is fontos és lényeges célkitűzés az ország nyersanyagfüggőségének enyhítése és a nyersanyagellátás és nyersanyag felhasználás innovatív megoldásainak keresése, ezért a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) saját forrásból támogatja az EIT KIC Raw Materials szervezetben résztvevő magyar partnerek tevékenységét és a partnerség további fejlesztését. A ’Hazai EIT KIC Raw Materials partnerség az innovációs ökoszisztéma fejlesztéséért – HAPAKO; 2021-1.2.1- EIT-KIC-2021-00003’ projekt azzal a céllal került támogatásra, hogy összefogja és összehangolja az EIT KIC RM szervezetben résztvevő magyar szervezetek tagságát és pályázati tevékenységét, annak érdekében, hogy a magyarországi érdekeltek is első kézből részesülhessenek ezen a területen a megvalósuló fejlesztések és technológiai innováció ösztönző hatásaiból. 

A projekt a Miskolci Egyetem koordinálásával, a a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. és az UNEXMIN Georobotics Kft. részvételével valósul meg. Célja, hogy komplex tevékenységek keretében ösztönözze és elősegítse a projektben résztvevő tagok, közvetve Magyarország szerepét az EIT KIC Raw Materials társulásban, hogy a jelenlegi és jövőbeni partnerek minél aktívabban és sikeresebben tudjanak bekapcsolódni a társulás tevékenységeibe, lefedve a tudásháromszög összes aspektusát. Fő tevékenységek a kutatás-fejlesztés, az oktatás, valamint vállalkozásfejlesztés. 

A partnerség célkitűzése, hogy integrálja az eddigi tapasztalatokat, támogassa az ötletgazdákat egységes eljárásrendben és kialakítson a ’jó gyakorlatok’ alapján egy hatékony vállalkozásösztönzési módszertant. Szintén célja a vállalkozásfejlesztésen belül az EIT KIC RM társulás tevékenységének és programjainak népszerűsítése, hazai és nemzetközi szinten egyaránt, valamint lehetséges partnerek aktivizálása és bevonása, partnerkapcsolatok építése és partnerkereső tevékenységek megvalósítása révén. A közeljövőben a konzorcium több vállalkozásfejlesztési versenyt, rendezvényt és tájékoztató, toborzó eseményt fog megvalósítani a kívánt célokért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!